Aesop Rock slapp fredag den 13. sitt nye prosjekt Spirit World Field Guide. Plata tar deg med på en tur gjennom ånde-verden og hver låt fungerer som et nytt kapittel i Aesop sin store feltmanual til å manøvrere denne verden.

Hiphop-guruen gir oss beats i kjent Aesop-stil, men med en ny interessant vri fra hans siste prosjekter. Lyrikken og flowen er, ganske passende, fra en annen verden.

Aesop har vært aktiv de siste åra med flere prosjekter som Malibu Ken sammen med DJen TOBACCO, og soundtracket til spillet Freedom Finger. Dette nye albumet er kanskje fortsatt Aesop sitt mest ambisiøse prosjekt. Det er mange paralleller man kan dra mellom Spirit World Field Guide og Malibu Ken, men dette gir en helt annen feeling. Her dras vi inn i Aesop Rock sitt univers på en måte han ikke har fått til tidligere. Rapperen er kjent for personlige låter hvor han referer til sitt eget liv og egne erfaringer, men her får vi være med inn i en verden som ikke eksisterer noen andre steder enn i Aesop Rock sitt hode.

Det kan virke som Aesop blir mer komfortabel i eget skinn og hode, spesielt hvis man ser på utviklingen han har hatt fra sin første solo plate til nå. Stemmeleiet har forandra seg, flowen er mer naturlig og beatsa harmoniserer mer med låtene. Aesop har på mange måter utvikla seg fra å lage låter til å skape opplevelser.

Et godt eksempel er låta Crystal Sword. Her blir man rett fra start slått av en bass-track over en rett og slett rar synth. Kort tid etterpå kommer Aesop med sin kjente poetiske lyrikk. Man blir nesten slått tilbake og tvunget til å lukke øya og føle sangen.

Plata introduseres med "Hello From The Spirit World" hvor Aesop forteller oss hva vi kan forvente og hvordan hans opplevelse i ånde-verden har vært. Rett etter kommer "The Gates" som ble sluppet som singel i Oktober. Han understreker i introduksjonen at denne feltmanualen må høres på den måten som passer deg best og hver opplevelse i ånde-verden er unik. Dette er en god måte å beskrive Aesop sin musikk på. Hver lytter føler noe unikt. Ingen opplever det likt.Det er lett å la seg fanges i denne plata. Med en lyrikk som lett kan utkonkurrere selv den beste dikter over beats som høres ut som de kommer fra en annen verden bundet sammen av en helt unik flow skaper Aesop noe helt særegent.

For fans som har fulgt med på Aesop og hvordan han har bygd opp frem til release er det kanskje ekstra spesielt. Rapperen har hinta til prosjektet en god stund nå og gradvis gitt oss mer og mer detaljer.

Plata anbefales på det sterkeste, selv til de som ikke er Aesop Rock fans fra før.