For to år siden skapte elektronikaduoen Disclosure (bestående av brødrene Howard og Guy Lawrence) overskrifter da deres debut-album Settle gikk rett inn på førsteplass på de britiske hitlistene. De spilte i over førti land i løpet av den etterfølgende turnéen, inkludert strålende konserter her til lands. Nå er de straks klare med oppfølgeralbumet, Caracal, og i den forbindelse tok vi i Musikknyheter en prat med de plateaktuelle brødrene.

Med ett album allerede under beltet føler guttene seg noe mer forberedt til å gi ut et nytt album og mener at det på mange måter føles annerledes å slippe denne plata:

«Hovedforskjellen er vel at vi nå har en vag idé om hva vi kan forvente etter albumslippet med tanke på turnéer og promo og slikt. Vi har jo fortsatt ingen anelse om folk vil like musikken eller ikke. Men når det er sagt, så har singlene gjort det kjempebra sålangt!»

Med et førstealbum som debuterte på 1. plass på hitlistene kan det lett bli et stort press på unge artister for å leve opp til tidligere suksesser, men guttene tenker ikke så voldsomt mye på det. De må innrømme at de hadde elsket å se albumet nå førsteplass, men føler at det viktigste likevel er at de selv er stolte av musikken på plata, fordi den er det beste de kan prestere på nåværende tidspunkt i livene deres.

picture

Den nye skiva har fått navnet "Caracal", hvilket i følge et kjapt søk på google er 'En langbeint gaupeaktig katt med sorte dusker på ørene og brun pels, som hører hjemme i Afrika og Vest-Asia'. Howard forteller at navnet ikke er basert på albumet, men derimot på cover-bildet:

«Vi har ikke én beskjed som går igjen på albumet, alle låtene er individuelt basert på forskjellige ting (fordi vi skrev det med mange forskjellige vokalister og de naturligvis ville skrive om helt forskjellige ting). Derfor kunne vi ikke finne på et navn som ville oppsummere albumet som en helhet, så isteden hadde vi idéen om at vi kunne velge et bilde som ble cover-bilde, og så oppkalle albumet etter det.

Han legger til at Caracal er hans favorittdyr, og forteller at de valgte det fordi det ser helt fantastisk ut – uten at det symboliserer noe dypere enn det.

Med sin - i utgangspunktet - instrumentelle elektronika, samarbeider guttene med en stort antall kjente vokalister på låtene sine. På den nye plata har de fått hjelp av blant andre The Weeknd, Sam Smith, Kwabs, Lorde og Miguel, mens de på debutalbumet kunne de skilte med ingen ringere enn Eliza Doolittle, Aluna George, London Grammar og Jessie Ware. På spøsmål om hvordan de lager låtene – om de allerede har vokalisten i tankene når låta blir skrevet – kan de fortelle at det er et samarbeid fra første sekund:

«Vi skriver alltid låtene våre MED vokalisten (uansett hvem det er). Vi sender aldri idéer over nettet eller jobber på avstand, vi liker ikke å fortelle folk hva de skal synge om. Vi må sette oss ned i et rom sammen med dem og skrive låta med likeverdige bidrag fra alle.»Guttene forteller at de er tradisjonelle musikere, og føler seg mye mer konfortable med å jobbe på den gammeldagse måten ved å "sitte rundt et piano" heller enn å få noen andre til å gjøre det for dem:

«Så vokalisten må være ikke bare en god sanger, men må også være i stand til å komponere musikk MED oss, og å bli et tredje medlem av Disclosure under skrive-prosessen.»

Og drømmesamarbeidet? Det er Prince:

«Selv om vi tror fullt og fast på: "Aldri møt dine helter"!»

Med nytt album på vei ligger alt til rette for nye lange turnéer. Guttene forteller at de sakte men sikkert er i gang med å annonsere en nye verdensturné:

«Vi elsker å spille i Norge, og kommer tilbake snart! Definitivt!»

Caracal slippes for salg 25. september.