Foto: Mille Frømyhr


I 2019 hadde Blomst flere konsert- og festivalopptredener, blant annet på Buktafestivalen der vår egen anmelder Ådne Evjen var på plass. De slapp også albumet Blomst IL som ble møtt med gode anmeldelser, deriblant hos oss. I morgen kommer Blomst IL + ekstraomganger. Det er albumet fra 2019 som er forlenget med to nye låter, og i tillegg til digitalt slipp kommer albumet også i fysisk format.

Blomst rakk å spille to utsolgte kvelder etter hverandre på Krøsset i Oslo før Covid-19 satte en stopper for alle 2020-planer. Flere konserter og festivaler er satt på vent, men med nye låter på releaseplanen og en live stream-konsert er lagånden på topp! Vi har tatt en prat med låtskriver Ida Dorthea Horpestad.


Endelig kommer Blomst IL i fysisk format, med to nye låter som stor bonus. Hvordan har prosessen med å lage albumet vært?

- Det har vært veldig gøy, litt frustrerende og veldig lærerikt. Vi har kjent hverandre så lenge nå, og det å skrive låter blir bare morsommere. Nå har vi en slags dynamikk som ikke kan forklares, det bare funker for oss. Dette albumet handler mye om hvordan det er å være en kvinne i andre halvdel av 20-åra, og det er noen litt vanskelige temaer der som jeg nok ikke kunne klart å skrive om på samme måte uten å være trygg på mine kollegaer/bestevenner.


Da Blomst IL ble sluppet, ble det sluppet på selve kvinnedagen. Er det noen bevissthet rundt slippdato for albumet denne gangen?

- Denne gangen kommer den samtidig som skoleferien starter! Da kommer Du er så fin, som jeg synes passer godt til den kriblingen i magen mange kjenner på idet man drar hjem og vet at hele sommeren ligger foran deg.


Hvilken låt på Blomst IL + ekstraomganger er din egen favoritt, og hvorfor?

- Jeg har alltid likt låta Boom Boom veldig godt. Den er alltid så gøy å spille live også. Den handler jo om å være en taper, den teiteste i rommet, men det låter ganske badass når jeg synger om det. Det er en kontrast jeg liker!I presseskrivet står det at «Blomst IL stiller ingen krav til talent, da sporten er selve livet og ingen er helt klar over hva som er reglene». Hvis du likevel skulle hatt tre regler for livet, hva ville de tre reglene vært?

- 1: Du må alltid prøve så godt du kan å være snill mot andre.
2: Det er ikke lov å sparke i leggen
3: Om du ikke får til dette, så går det bra. Du er bare et menneske. Trekk et kort.
4: Det er lov å lage en ekstra regel.


De to nye låtene som kommer på Blomst IL + ekstraomgang handler om forelskelse. Hvordan er du selv når du er forelska?

- Jeg synes det er ganske skummelt å være forelska! Men jeg synes det er verdt risken man tar, går det dårlig så er det også en erfaring. Jeg blir nok litt naiv og nervøs, jeg er jo ikke så tøff på innsiden. Tihi knis knis.


Dere har blitt sammenligna med blant annet Raga Rockers og DumDum Boys. Dersom du skulle valgt et band til å covre låtene deres, hvilket band ville du valgt? Hvorfor?

- Da tror jeg at jeg ville valgt Todd Terje. Det ville blitt en veldig annen sjanger, og jeg er nysgjerrig på hvordan det ville høres ut. Eller kanskje Kvelertak? Å høre Beyonce synge Money in the mattress hadde også vært helt prima.


Hva hvis dere skulle hatt en gjesteartist med på en låt, hvem hadde vært drømmen og hva ville låta handla om?

Blomst feat. Keyboard Cat: en låt om reisen gjennom universet og hvordan få det du vil ha.


Samfunnet har gradvis begynt å åpne mer og mer etter korona-stenging. Hva ser du mest fram til når samfunnet er helt som normalt igjen?

- Jeg gleder meg veldig til å få et par skikkelig gode klemmer, de som varer nesten litt for lenge. Også er det helt klart å komme seg tilbake på scena og spille for folk igjen, på et stappa lokale der alle kan moshe og kose seg.


Dere rakk å ha konsert på Krøsset (x2!) like før lockdown. Hvor er drømmen å få ha konsert?

- Det føltes nesten som en drøm å gjøre de Krøsset-konsertene, så Krøsset? Store festivaler som Øya og Roskilde er jo selvfølgelig høyt på drømmelista. Vi har også hatt en drøm om å spille Vinjerock, noe vi heldigvis får gjøre sommeren 2021!


Dersom du kunne hatt kun tre ting på raideren på samme konsert, hva ville du hatt på raideren?

- Vi har vel knapt tre ting på raideren som det er; øl, mat, … er vel kanskje bare øl og mat?


Hvilken musikk foretrekker du å høre på selv?

- Jeg hører på mye forskjellig, men mest enten garagerock, elektronika eller hits fra sen 90-tidlig 2000-tallet. Jeg prøver å følge litt med på norsk musikk, og det er jo en glede! Veldig mye bra som lages lokalt.


Dere holder jo til i Oslo. Hvordan er den beste måten å tilbringe sommeren på i Oslo?

- I sommer blir det nok mye ligging på pledd i park og drikking av øl på diverse uteserveringer. Oslo er en fin by å bare traske gatelangs i, synes jeg. Forhåpentligvis kommer jeg meg på en konsert eller to i sommer også!


Avslutningsvis: Hvilken blomst er det mest naturlig å sammenligne Blomst med?

- Hundekjeks! For vi er heller ikke mat.