Foto: Frode Fjerdingstad

I september i fjor slapp Jonas Alaska sitt femte studioalbum, Roof Came Down. Nå er han allerede klar med oppfølgeren som har fått tittelen Girl. Men det var ikke helt selvsagt at det skulle bli slik.

Etter forrige utgivelse følte Alaska seg tom og uinspirert, og tanken på å skrive flere låter virket meningsløst og uinteressant. En slik periode etter et albumslipp var ikke nødvendigvis uvanlig for ham, men denne gangen føltes det ekstra tungt.

Han var ikke langt unna å legge opp og få seg en “vanlig” jobb, men så satte han tilfeldigvis på debutplaten til Billie Eilish, When We All Fall Asleep, Where Do We Go?. Slik fikk han ideen til å begynne å skrive poplåter for andre artister.

- Når jeg fikk ideen om å prøve å skrive poplåter for andre var det veldig befriende og forløsende fordi jeg følte jeg hadde gått helt tom for inspirasjon og motivasjon. Jeg så på det nesten som en skoleoppgave. Leverte i barnehagen, gikk på "jobb" fra 9-16 hver dag og bestemte meg for å lage en låt ut av hver minste lille idé, forteller Jonas Alaska til Musikknyheter.

- Tekstmessig var det veldig deilig å tenke at dette ikke skulle være fra mitt eget liv, men mere som ideer til hva låta kunne handle om, hvis noen ville ha den. Jeg har alltid hatt lyst til å lage masse musikk og jeg tror det at låtene ikke skulle være egne tillot meg å pøse på mye mere enn tidligere.

Suksessprodusent med på laget

Underveis ble han imidlertid så glad i låtene, at han valgte å beholde dem selv. Den første singelen Light Switch ble sluppet før sommeren til god mottagelse. Senere kom også You Don’t Know How To Dance og Minute. De energiske poplåtene som nikker litt til både Dagny og Sigrid, lyder ganske annerledes fra det vi har blitt vant til å høre fra Alaska tidligere.

- Alle låtene på albumet skrev jeg egentlig med tanke på andre artister, så låtskrivinga føler jeg er preget av det, altså at jeg ikke skulle synge de selv. Når jeg da bestemte meg for å gi de ut selv tenkte jeg at jeg uansett ville ha et moderne lydbilde og at jeg måtte jobbe med noen som kan den greia, forklarer han.

Med seg på laget fikk han produsent Eivind Helgerød, kjent for sitt samarbeid med artister som Emilie Nicolas, Astrid S og Cezinando.

- Eivind Helgerød var den første jeg tenkte på. Jeg visste han jobba med Cezinando og Astrid S, men også at han var bra på mere akustiske ting, så jeg hadde en feeling på at han kunne funke bra som produsent. Siden jeg var småbarnspappa og Eivind hadde andre plateprosjekter, ble det en ganske lang prosess sammenlignet med mine tidligere plater. Det tok ca et halvt år, men det tror jeg var bra for dette prosjektet, da vi fikk tida til å tenke to ganger og jobbe ganske detaljert.

Jonas Alaska har satt opp en spilleliste med musikalsk inspirasjon for albumet til oss. Her er det mye girl power fra Alicia Keys, Beyonce, Katy Perry og Adele, men også Prince og Niki & The Dove er representert på listen.Duett med Dagny

På låten You’re Not Fooling Anyone synger Alaska også duett sammen med Dagny. Låten var i utgangspunktet ment for henne alene, men de endte til slutt opp med å synge den sammen. Med på laget var også Mikhael Paskalev, som startet bandet Hollywood i 2019 sammen med Alaska og hans forlovede Billie Van.

- Mikhael Paskalev og Dagny hadde planlagt å jobbe sammen og når jeg nå hadde begynt å skrive låter for andre spurte han om jeg også ville være med. Jeg hadde en skisse til den låta som vi endte med å jobbe med, egentlig med et håp om at den skulle bli med på Dagny sin neste plate. Da den ikke ble det og jeg allerede hadde begynt å tenke på å gi ut låtene selv, hørte jeg med Dagny om vi skulle gjøre den om til en duett. Det ville hun heldigvis og vi jobba videre med låta sammen med Eivind.

Hvordan var samarbeidet med henne?

- Å jobbe med Dagny var helt rått. Hun naila vokalen så til de grader og har et sinnssykt bra øre i forhold til komposisjon og struktur.Turné og Trondheim Calling

At en pandemi tilfeldigvis kom og satte kjepper i hjulene for det meste, betydde ikke mye for låtproduksjonen.

- Egentlig var det bare fordeler med tanke på det. Vi hadde ingen konserter eller turneer som stod i veien så vi hadde mye mere tid til å jobbe. Så lenge barnehagen var åpen, vel og merke, legger han til.

Om få dager legger Jonas Alaska ut på Norgesturné sammen med sin gode kamerat Thom Hell. De to starter opp på Chat Noir i Oslo 8. november, og fortsetter bl.a til Hamar, Ålesund, Skien og Kristiansand før turneen avsluttes i Ås kulturhus i begynnelsen av desember.

Hva kan vi vente oss der?

- Vet ikke helt hvordan det blir enda, men er ganske trygg på at det blir en fin kombo med oss to. Han er en av mine favorittartister, en god kompis og i tillegg har han et dødsbra band med bl.a broren min (Thomas Aslaksen), så jeg gleder meg til å henge mere med den gjengen.

Videre blir det Trondheim Calling i februar der han får mulighet til å spille de nye låtene sine.

- Jeg gleder meg til å prøve ut det, men aller mest gleder jeg meg til vintersport og pappaperm.