Foto: David Torch


Over seks år har gått siden Kaja Gunnufsen sist ga ut musikk. Nå er hun tilbake. Forrige måned kom låten Jazzing med Kaja ut, som er første smakebit fra hennes kommende album.

- Gratulerer med ny, fin låt! Og velkommen tilbake etter noen år uten musikk fra deg! Hvordan er det å være tilbake?

- Takk for det. Det føles fint å endelig slippe noe nytt!


Både rolig og hektiskDa Kaja ga ut det kritikerroste debutalbumet Faen Kaja i 2014 var hun i begynnelsen av 20-årene og singel. I 2016, på andrealbumet Ikke tenk på det, skildret hun livet etter å ha blitt mamma for første gang. Den siste låten vi hørte fra henne før det ble stille, var Unik i 2017. Siden den gang er det voksenlivet som for alvor har tatt over.

- Tiden har vært både rolig og hektisk. Jeg har to barn, bor i rekkehus utenfor Oslo og har en fulltidsstilling i en musikkfestival. Å være småbarnsforelder er travelt, samtidig som at mye av hverdagen er monoton.

- Jeg er glad for at jeg har fått vært mye med familien, men jeg har også kjent på et savn etter å drive med musikk. Planen var egentlig å starte å spille inn nytt album mars 2020. Men da pandemien kom, valgte jeg å starte å studere istedenfor, og plutselig har årene gått!


Låten ble liggende lengeHun forteller at den nye låten dreier seg om det å føle seg sær og kjenne på ensomhet.

- Jazzing med Kaja handler om litt av hvert, men kanskje mest om å føle seg utenfor. Jeg trives godt i eget selskap og er på mange måter litt sær. Dette er egenskaper jeg trives med, men som fort kan bikke over til at jeg blir litt ensom og føler at jeg ikke passer inn noe sted.

Hun begynte å skrive låten i 2019.

- Men den ble liggende lenge fordi jeg fikk baby, studerte og fikk meg jobb. Så tok jeg den opp igjen i fjor og endret mye av teksten, sier Kaja.

Med seg på laget som produsent har hun hatt Kenneth Ishak.
Forstår ikke Spotify og TikTok- Hvilke tilbakemeldinger har du fått på låten og comebacket så langt?

- Det har vært veldig fine tilbakemeldinger! Jeg har ikke gitt ut musikk på over 6 år, og da er det veldig kult at folk har ventet på meg i alle disse årene. Det er et privilegium som jeg ikke tar for gitt. Samtidig merker jeg at musikkbransjen er ganske annerledes enn den var sist jeg ga ut musikk. Jeg forstår ingenting av hverken Spotify eller TikTok, men jeg håper og tror at det går fint så lenge man lager bra musikk.

Siden debuten i 2014 har Kaja Gunnufsen fått flere Spellemann og P3 Gull-nominasjoner, og hun har fylt konsertsteder og festivaler over hele landet. I september slipper hun det nye albumet.

- Jeg er veldig fornøyd med hvordan albumet har blitt, og gleder meg til å vise det frem! Rent musikalsk er det mer lekent enn tidligere. Tematisk handler det mye om at jeg har hatt mye tid til å observere og tenke fordi livet har blitt roligere. Jeg synger om ensomhet, helse-angst, dystopi, å være mamma og kjæreste. Også har jeg skrevet en egen sang om at jeg går 10 000 skritt hver dag!


Turné til høstenFør albumet slippes, kommer det et par singler til fra Kaja.

- Også blir det en liten turné til høsten. Håper på festivaljobber neste sommer - altså 2024.

- Det er mye bra norsk musikk om dagen. Hvilke andre norske artister mener du man bør følge med på?

- Jeg har blitt veldig dårlig til å følge med. Men Vilde Tuv og Fjorden Baby! bør man alltid høre på. Ellers liker jeg godt Hudkreft, Brenn., Smerz og Thea & The Wild.

- Og hvilken plate/hvilke låter hører du mest på om dagen?

- Har hørt masse på det nye albumet til Lil Yachty. Ellers går det mye i Dina ögon, Pinkpantheress og Ice Spice.