Foto: Anne Marte Før // Lukkeleik


Superinstrumentalisten Marius Graff har gått sammen med Anne Marit Bergheim (Katzenjammer), Kaja Fjellberg Pettersen (Siri Nilsen)og Adrian Løseth Waade (Mathias Eick) og laget en debutplate det låter gull og grønne skoger av!

Skiva The Right Song bærer friskheten og lekenheten til tidlig Mumford & Sons, luftigheten til Andrew Bird og har et melankolsk velbehag slik bare Sufjan Stevens og få andre kan. Vår egen Spellemannprisen som går av stabelen til helgen har valgt å ikke nominere plata engang, nok et signal om at den prisen har utspilt sin rolle og aktualitet. Jeg mener dette er det sterkeste og meste kreative norske country & americana - eller like gjerne uavhengig av sjanger - det sterkeste albumet jeg har hørt på lenge. Lett på høyde med internasjonale storheter som nevnte Mumford & Sons og
Gillian Welch. Jeg har valgt å anmelde plata låt for låt:

SIDE A

1 - INTRO - en instrumental snutt med en nesten litt latinsk atmosfære - kan minne om det lette melankolske sløret som ofte Kings of Convenience har hatt i sine produksjoner.

2 - I SHOULD SEE - drivende banjo, fine, fine kor. Graff synger med en solid og ragende sterk vokal. Veldig fin symbiose mellom kvinnelig og mannlig vokal som utfyller hverandre til å bli en egenrådig organisme.

3 - ANOTHER CITY - singelsporet fra plata. Tar oss rett vest mot den amerikanske prærien på toget sammen med storheter som Townes van Zandt og Steve Earle.

4 - CONSCIOUS MIND - deilig akustisk picking på sitt skjønneste og mest virkningsfulle. Mens mange andre norske artister ofte prøver å kopiere sine helter gjør Marius Graff og TeleGram en helt egen genuin og original greie som her med Conscious Mind.

5 - ALL RIGHT - deilig falsetto vokal av Marius Graff - som akkurat her kan minne litt om vår egen Jarle Bernhoft. Men der Bernhoft i disse dager føles mer tilgjort skjærer Graff sin vokal gjennom som et solid, lysende fyrtårn i vår tids musikalske tåke.

6 - UP NORTH - en frisk uptempo folklåt med reminisenser til Doc Watson og Stanley Brothers. Episk og tidløst.

Hør TeleGram live fra NRK P2 Spillerom nylig.

SIDE B

7 - INTERLUDE - en mere orkestrert variant av introen. Gir en følelse av at Graff og TeleGram har en større kompositorisk ide bak totalen av skiva og hvordan den henger sammen. Dette er begynnelsen på Side B av vinylen - slik som denne plata helst burde høres.

8 - HALF OF YOU - Oi, oi, oi! Et musikalsk hallelujah! Her er vi på gåsehud-nivå med selveste Bon Iver. For et sound og for en tilstand av musikalsk velvære!

9 - MAKE IT YOURS, MAKE IT MINE - kanskje den mer psykedeliske og punchy låta på plata. Mye teknisk fascinerende, men ikke så emosjonelt involverende som resten av materialet vil jeg si.

10 - THE RIGHT SONG - Å, så vakkert. Det er slike øyeblikk som gjør denne plata til en musikalsk pille som kan tas hver morgen på T-banen gjennom Oslos gråtunge morgenrush og vipps så virker dagen bedre og så mye mer lovende.

11 - SPIRIT - En deilig, bevegende og drømmende avslutning på et nytt, norsk mesterverk som jeg håper flere vil få øynene opp for etterhvert. Det kan virkelig gjøre flere av oss godt.

TeleGram er på veien i vårt langstrakte land i disse dager og er du heldig kan du få med deg noe av det vakreste norsk musikk kan by på nå for tiden:

28.3. Haukeli Hotell
29.3. Snikkeriet, Rosendal
30.3. Café Sanaa, Bergen
11.4. Mellombels, Bryne
12.4. Munkehaugen, Arendal
13.4. Perleporten, Geilo

Hør TeleGram på Spotify her.