Nordnorske Anna Kajander er endelig ute med debutalbumet Mandag, etter å ha tidligere sluppet noen singler.

Første låt ut på albumet er fengende Forsiktig, som var siste singel som ble sluppet før albumet, i januar. Forsiktig er også den første norske låta Kajander skrev. Det er en nydelig låt, som jeg har lyttet på mange, mange ganger allerede. En perfekt førstelåt på albumet, rett og slett. Rytmen er behagelig, og teksten fenger allerede fra de første strofene:

Ta alt du vil ha fra mæ / bruk mæ til det du kan / Hvis du vil ha mæ så æ e din / men du må vær forsiktig når du slepp mæ fri

Debutsingelen til Anna Kajander, Sabla fin, havna både på spillelistene til NRK P1 og på toppen av Spotifys «Norway Viral 50»-liste. Stemmen til Kajander har en heshet i seg på denne låta, som kler henne. Låta er en finfin gla’låt, som rett og slett gir meg litt vår-vibber. Den handler om forelskelse, og får fram følelsen i den yrende forelskelsen der man bare gir seg helt hen.

Vi e så små og søt og ubetydelig / og du forstår ingenting av det æ si / men det gjør mæ ingenting / for æ synes du e så sabla finLåta Ugunstig har en helt annen stemning enn de foregående låtene. Den har et slags alvor over seg. Når Anna Kajander synger Du tenk for kort / æ tenk for langt merker man tydelig melankolien i låta. Raspinga i stemmen på denne låta forsterker stemninga.

Låtene til Anna Kajander byr på en intimitet, en nærhet. Tittellåta, Mandag, er intet unntak. Det er en søt låt, som også denne handler om det å være ung og forelska. Som de fleste låtene på albumet, er også Mandag en låt som har akkurat passe fengende rytmer, som er munter og optimistisk.

Det va du / Det va hele tida du som sku få mæ til å bli

Mandag er et jordnært, fint og behagelig album. Det er et album som gir meg litt følelsen av håp, på en måte. En påminnelse om at våren og sola er der framme. Anna Kajander har skrevet alle låtene på albumet selv, enten alene eller i samarbeid med andre. Hun er kunststudent, og har også selv laget kollasjen som pryder omslaget til albumet. Kajander er utvilsomt ei dyktig dame, som jeg håper og tror vi hører mer til i framtida.

Har du lyst å høre Anna Kajander live, skal hun ut på en liten turné de neste par månedene:
26. mars - Bodø, Dama Di (solo)
27. mars- Svolvær, Bacalao
28. mars - Tromsø, Bastard
2. april - Bergen, Landmark
3. april - Oslo, Kulturhuset
4. april - Trondheim,Tyven