Jesper Lindell fra Ludvika i Sverige imponerte meg stort på forrige album, Twilights fra 2022. Before The Sun, hans tredje, er enda bedre! Han lager rootsrock med blåsere som appellerer til fans av spesielt Van Morrison og The Band, med gode tekster og fantastiske musikere. Det er også mye soul og classic rock i musikken hans.

Plata starter på topp med den Van Morrison-inspirerte One Of These Rainy Days, der vi kan nyte blåsere, hyperaktiv bass, soulvokal og en solo på akustisk gitar ved Lindell selv. The Weight med The Band har influert lydbildet på kremballaden Before The Sun, komplett med blåsere, trekkspill og et pianospill som får meg til å tenke på Richard Manuel fra The Band.

Jeg digger blåsernes veksling mellom mandolin, orgel og piano på Never Gonna Last. Dette er blue-eyed soul på sitt beste. Enda bedre er den New Orleans-aktige, sprudlende Good Evening, som byr på tuba, fele, pianosolo og en stor vokalprestasjon der Lindell hermer etter instrumentene (i stil med Van The Man).A Little Light in the Dark er en nedpå ballade med lekkert hammondorgel som er tilkoblet Leslie-høyttaler. Jeg digger også strykerne og den slentrende, følsomme vokalen. Howlin har oppfinnsomt blåserarrangement, klavinett à la The Band, tøffe bassganger og en melodi der tempoet økes og senkes på en elegant måte. Låta skiller seg virkelig ut.

Jeg har mindre sans for balladeduetten Lindell synger sammen med amerikanske Kassi Valazza, A Strange Goodbye. Den er kjedelig og fester seg ikke slik som de andre låtene. Men munnspillspillet hans er stemningsfullt.

Eneste coverlåt er blant platas største høydepunkter: Honesty Is No Excuse, som Thin Lizzy ga ut på debutplata i 1971. Jesper Lindells versjon har herlig orgelbrus og pianoklunk, trommevirvler, temposkifter og et lydbilde som Van Morrison-fans vil digge.Den groovy balladen Brunnsvik er oppkalt etter studioet Lindell bruker, som igjen ga navn til blåserrekka Brunnsvik Horns. Bedre er den meget velspilte avslutningslåta Do Me In, der Lindell synger falsett à la Rick Danko på The Band-klassikeren It Makes No Difference.

Jeg digger også coveret på Before The Sun, der Jesper Lindell poserer ved en Volvo PV på ei svenske gläsbygd i vinterskrud. Han skriver fine kommentarer til hver låt i vedlegget (som dessverre ikke gjengir tekstene). Dette er et av de aller beste rootsrockalbumene jeg har hørt på 2020-tallet!

Vi kan glede oss til Jesper Lindell Bands norgesturné i april, da Bergen, Notodden, Trondheim, Ringebu og Oslo (Røverstaden) får besøk.