Foto: Joe Wills


Jonas Alaska har allerede sluppet fire singler fra det kommende albumet, Roof Came Down. Førstkommende fredag, 25. september, kommer endelig hele det nye albumet. Jonas Alaska var en av de første artistene som hadde strømmekonsert etter samfunnet stengte ned i midten av mars, men i forbindelse med nytt album skal han også ut på turné. Vi har passet på å ta en prat med han for å blant annet høre litt mer om Roof Came Down.


Gratulerer med nytt album! Hvordan har prosessen med å lage Roof Came Down vært?

- Takk! Låtskrivingsprosessen var over to-tre år, innspillingsprosessen var på under en uke. Jeg skrev fire-fem av låtene parallelt med å jobbe med debutplata til Hollywood, et band jeg starta sammen med Mikhael og Billie. De resterende låtene skrev jeg etter å ha blitt pappa for første gang.


Hvordan vil du beskrive albumet?

- Sammenlignet med mine tidligere album er nok dette det mest åpne og organiske albumet jeg har laget. Mange av låtene bærer preg av at jeg ville synge kraftigere og over litt mere forutsigbare akkordrekker enn tidligere. Det er spilt inn live på tape, med referanser som Sundfør, Dylan og Lennon.


Hvilken låt er din personlige favoritt fra Roof Came Down, og hvorfor?

- Jeg tror tittelsporet er min favoritt. Den handler om tida før og etter jeg ble pappa. Jeg fikk et slags sammenbrudd rett før fødselen, hvor alt jeg hadde av angst og nevroser bare eksploderte, sikkert en konsekvens av mye engstelse for at noe skulle gå galt i graviditeten.
Det høres mørkt ut, men låta handler mest om veien tilbake til meg selv med hjelp av en liten, nydelig sønn.Når du skal lage musikk, hvor finner du inspirasjon?

- Melodisk finner jeg inspirasjon fra andre musikere, ofte låter jeg hører i filmer og serier eller når jeg en sjelden gang går på konsert. Lyrisk har jeg aldri vært god på å skrive om noe annet enn meg selv og mine omgivelser. Det har ført til veldig mange deppende sanger om min egen sinnsstemning, noe jeg kommer til å ta en pause fra, etter dette albumet.


Hvilken musikk hører du helst på selv?

- Bob Dylan. Jeg hører også på andre ting og har endelig begynt å fokusere litt på musikk fra nåtiden, men har alltid mest lyst til å høre på Dylan.


Dersom du kunne samarbeidet med hvilken som helst musiker, hvem ville du valgt og hvorfor?

- Da ville jeg hoppet mellom studiosessioner med Kendrick Lamar, Dylan, Lady Gaga og Paul McCartney, bare som en kaffekoker og som «tilfeldigvis» hadde noen låter de kunne hørt på i pausa. Hadde også vært gøy å jobbe med Sundfør en eller annen gang.


Du er jo opprinnelig bygdegutt som har flytta til storbyen. Hva er det beste med bygda og hva er det beste med byen?

- Det beste med bygda var oppveksten der. Alt var så lite og trygt og man ble tvunget til å være kreativ for å få til ting. Jeg elsker at alle kjenner alle og jeg elsker naturen rundt. Det beste med byen er hvor tilgjengelig alt er, og at man kan gå ut og spise og sånn, men jeg holder fortsatt en knapp på bygda.


Fortell om den store drømme-konserten. Hvor hadde den vært, hvem ville varma opp for deg, osv?

- Er ikke superglad i å spille konsert så har ikke akkurat noen drømmekonsert, men Dylanhjertet mitt hadde eksplodert hvis jeg fikk spille i Carnegie Hall eller noe sånt. Med Billie Eilish som support, så vi fikk fullt hus.Hvis du kunne hatt tre ting på raideren, hvilke tre ting ville det vært?

- Kaffe, Vann uten kullsyre og en svindyr rødvin.


Hele verden er jo en spesiell situasjon nå med koronaen. Hvordan påvirker det deg som musiker?

- Jeg har som mange andre måttet avlyse alle konserter i vår og sommer, men syns egentlig det var deilig. Har selvfølgelig tapt en del penger men har fått muligheten til å skrive masse og tror jeg har vært litt bedre pappa også.


Hva kan vi forvente av deg framover?

- Først og fremst skal jeg jo ut på turné med David Wallumrød og Olaf Olsen, de to musikerne jeg lagde plata sammen med. Utover det så driver jeg og skriver låter jeg ser for meg er til andre artister, det er noe jeg begynte med i mars og er veldig gøy. Så kommer der nok et nytt album om et år eller to.