Foto: Hedda Ness


NAADE (Anniken Phillipps) er en 24-år gammel Bergens-artist som har likt å lese og skrive lenge, men det var det ikke før høsten 2020 at hun begynte å koble tekst til melodi. Fra å først slippe musikk under sitt eget navn, byttet hun senere til NAADE, som er det «Anniken» betyr.

Gjennom et par bekjente, dro hun inn i et studio på et soverom i Sandviken og testet ut mulighetene.

- Jeg begynte å lete litt i tankeboken min, fant noen tekster og la melodier på dem. Så var vi i gang, sier hun.

For eksempel er (første singel) Lovable Stranger en novelle, så i høsten 2020 var det å gjøre disse idéene om til musikk noe som var helt ferskt for henne. Tiden har fløyet og hun er nå klar for å spille på Vill Vill Vest i Bergen fredag 10. September. Selv om det er nervøsitet i lufta, er det et sterkt band som backer henne i ryggen. Det hjelper også at Kvarteret har et godt lydanlegg.

- Det blir min andre konsert. Jeg kjenner litt til lokalet (Kvarteret), så det er deilig. Denne gangen spiller vi med tracks, så lydbildet blir annerledes med tanke på at det er mange elektroniske elementer som ikke kom med på forrige konsert.

Da P3 anbefalte andresingel Female Utopia, ble NAADE beskrevet som en artist ikke holder seg innenfor én boks, men prøver ut nye stilarter og sjangere – litt som en påfugl som både kan være minimalistisk eller spre ut de fargerike fjærene sine. Allikevel er det noe som musikken har til felles.

- Jeg vil at tekstene mine skal være en fellesnevner. Jeg liker de dramatiske elementene og tristes veldig godt der.Uten å ha en bakgrunn innenfor musikk, er det klare tanker, følelser og farger som gjør at tekstene blir satt ut i live. Av inspirasjonskilder, trekker hun frem Kate Bush.

- Bush sin musikk er veldig ulik fra min, men hun har alltid gjort mye forskjellig. Det må være kult å være Kate.

Hennes nye singel MAX som kom ut i dag er en glitrende pop-anthem som handler om en eks man ikke klarer å legge fra seg. I prosessen av å lage singelen ba hun folk på Instagram om å sende inn personlige tekster som de gjerne skulle ha sagt til sin eks, som de ikke turte å si selv. Dette ble da et grunnlag for hvordan sangen ble utformet.

Der hennes forrige singel The One Who Got Away? Var mer avansert i taktskiftet og mer komplisert, ønsket hun å lage noe catchy og enkelt, samtidig som det er vrenging på gitaren og andre kule elementer.

- Jeg følte det gjenspeilet teksten til MAX veldig bra fordi det handler om å ikke kunne klare å glemme en eks, og da ville jeg lage en sang som ville sette seg på hjernen og gjenspeile denne karakteren – Max.Det startet som et brev hun skrev til sin eks under tittelen «To my ex-lover Max», men så tenkte hun at folk kunne legge litt i det selv, særlig da Max er både et jente-og guttenavn. På den måten ble låten et slags «felleseie».

Videre håper NAADE å kunne slippe en EP utover høsten.

- Mye er klart. Jeg vil bare tenkte mer klart gjennom dette og vil lage et klart konsept med en rød tråd. Det sitter jeg og jobber med nå.

Når jeg spør om ny musikk hun kan anbefale, nevner hun artisten Michelle Ullestad som hun traff på låtskrivercamp.

- Det er en sånn indie-pop vibe, men tekstene føles ekte og gode.

Ellers trekker hun frem Melodrama av Lorde som hennes favorittalbum. Allikevel må det bekjennes at Lordes nyeste utgivelse Solar Power er noe mer skuffende – ganske kjedelig, rett og slett.

Hvis du vil høre en låt som er alt annet enn kjedelig og sjekke ut en spennende ny, norsk artist – er det bare å hive seg rundt og sjekke ut MAX med én gang.

NAADE spiller på Kvarteret på Vill Vill Vest den 10. September. Der kan man forvente både nye og gamle sanger. Dette blir veldig verdt å få med seg!