Foto: Alexander Zarate Frez


Når Anna Lotterud aka Anna of the North i dag slipper sitt tredje album er det etter en tre år lang skriveprosess. Albumet har fått tittelen Crazy Life, og har allerede høstet strålende kritikker, blant annet en femmer på terningen fra NRK.

Fem låter fra albumet er allerede sluppet, deriblant Meteorite der hun synger sammen med amerikanske Gus Dapperton.

- Det er sykt at vi endelig er her. Det har vært en lang og rotete prosess. Jeg har skrevet i nesten tre år med utrolig mange forskjellige folk. Jeg har lett sånn etter det som føles riktig. Jeg hadde en visjon om å ta det beste fra de forrige albumene mine og lage en versjon 3.0, men det er vanskelig, forteller Anna til Musikknyheter.

- Jeg ser og hører det for meg, av og til drømmer jeg om det også. Men det å skape det til liv er vanskeligere. Så ting tar tid. Men når det sitter. Så sitter det, smiler hun.Skuespillerdebut

Det var i 2014 Anna of the North debuterte med singelen Sway, den gang som del av en duo sammen med produsent Brady Daniell-Smith. Låten ble raskt en hit, og gjorde at de fikk platekontrakt med amerikanske Honeymoon. Videre kom hitene på rekke og rad. The Dreamer, Baby, Us og Oslo. Og de spilte support for Kygo på hans Europaturné. I 2017 kom debutalbumet Lovers. Brady Daniell-Smith forlot samarbeidet året etter, og to år senere fulgte Anna opp med albumet Dream Girl.

I løpet av årene som har gått har hun turnert verden over, samarbeidet med Tyler, the Creator og Frank Ocean og fått låtene sine med i kjente filmer, serier og reklamefilmer. Apple frontet f.eks låten Dream Girl i deres verdensomspennende reklamefilm for sin nye iPad Pro for et par år siden.

I høst er ikke Gjøvik-jenta bare aktuell med nytt album. Hun står også for noe av filmmusikken i den amerikanske romantiske komedien Rosaline, som skal være en komisk vri på Shakespeare’s klassiske historie om Romeo og Julie. I tillegg, kanskje noe overraskende, prøver Anna seg på en liten skuespillerrolle.

- Fortell om dette prosjektet!

- Rosaline var en kjempefin opplevelse. Jeg ble spurt om det var et prosjekt jeg kunne tenke meg å være med på, og det ville jeg selvfølgelig. De trengte noen til å spille artisten på maskeradeballet, så da spurte de meg.

Selv mener hun rollen var av det beskjedne slaget.

- Min første skuespillerrolle ble ganske vag. Om du finner meg skal du få en 10'er.Musikken lever sitt eget liv

Med to låter representert i filmen, kan Anna likevel være fornøyd med resultatet. Tidligere har vi hørt låtene hennes i filmen «To all the boys I’ve loved before» og serien «Never have I ever» på Netflix. At musikken hun lager får nytt liv på TV og film, har hatt stor betydning.

- Det som er deilig etter at man slipper musikk, er at musikken lever sitt eget liv videre. Det er ute av min kontroll. Sangene mine får forhold til mennesker som jeg ikke vet om. De opplever tårer, sex, glede, dans og fest.

- At låtene lever videre på den måten, også som filmmusikk, reklame, osv er veldig gøy. Det skaper en historie låten ikke hadde fra før. Min største hit hadde ikke vært min største hit om det ikke hadde vært for film.

Vokst som live-artist

Anna har nytt stor internasjonal suksess de siste årene. Hun har hatt utsolgte USA-turneer og klatret på hitlistene over hele verden. Til tross for det, har hun ikke følt seg like kjent her i Norge. Det endret seg da hun tidligere i år deltok i Hver gang vi møtes, og kom i TV-ruta hver lørdag i beste sendetid sammen med bl.a Jarle Bernhoft, Øystein Greni og Andreas TIX Haukeland.

I et intervju med TV2 i kjølvannet av deltagelsen kom det frem hvor mye Anna har slitt med sceneskrekk, prestasjonsangst og jantelov. Der fortalte hun også at hennes ønske med deltagelsen var å vise at hun finnes, fordi hun trodde at mange i Norge ikke visste om henne.

Nå har hun det siste året toppet Spotify-listene med TIX-coveren Shotgun. Hennes versjon av låten har snart 6 millioner avspillinger.- Hver gang vi møtes var en veldig rar utavmegselvopplevelse. Jeg har aldri følt meg selv så nervøs og stressa verken før eller etter. Det var utrolig stressende og et enormt press, forteller hun.

- Samtidig lærte jeg mye av det. Jeg er så glad for at jeg ble med. Det å spille foran så flinke artister var en skikkelig prøvelse. Jeg føler at jeg har vokst 10 ganger som liveartist etter oppholdet. Det var også veldig fint å se det på TV i ettertid. Jeg gruet meg så innmari, og var sikker på at det kom til å bli helt krise. Men helt ærlig så syntes jeg at jeg klarte meg veldig fint.

Trenger bekreftelse

Snart legger Anna ut på en ny verdensturné. På «Crazy Life Tour» skal hun innom London, Paris, Berlin, Mexico, Thailand, New York, Chicago, Montreal, Toronto og Seattle, for å nevne noe. Konsertene hun skal holde i New York og Los Angeles 14. og 16. november er allerede utsolgt.

- Jeg gleder meg masse til å reise igjen. Jeg var en liten tur i USA i september, og det var kjempegøy å møte fans igjen. Etter flere år med corona kjenner jeg at jeg trenger å føle på energien til de som hører på musikken min. Jeg trenger litt bekreftelse.

- Hvilken låt/låter har du hørt mest på hittil i år?

- Sikkert mine egne, men utenom det er jeg veldig glad i ELIo - when you saw love.

- Og det er mye bra norsk musikk om dagen. Hvilke andre norske artister mener du man bør følge med på?

TØFL. Det er et band jeg aldri hadde hørt før, men plutselig hørte. Det er veldig kult. Så nå sprer jeg det videre.