Skrur vi tiden ett år tilbake i tid så det meste mørkt ut for Drive-By Truckers (DBT). Altomfattende konflikter, evig turnering, alkoholmisbruk og skilsmisse mellom bandmedlem Shonna Tucker og bandets kreative drivkraft og låtskriver Jason Isabell resulterte i at sistnevnte forlot bandet. Uten å egentlig vite det startet bandet sin tilbakekomst. Frontfigur Patterson Hood laget ni låter i en fei, sidemannen Mike Cooley sju og for første gang i DBTs historie slipper Shonna Tucker til med tre låter. Resultat ble ”Brighter Than Creation’s Dark”.

De nitten historiene vi får servert av DBT står ikke tilbake for noen av bandets tidligere meritter. Soundet er velkjent, men likevel variert: Det lukter country, sørstat, Lynyrd Skynyrd og god, gammal Stones lang vei. Tekstene blir i velkjent stil fremført som en blanding av skitten realisme og romantikk. Det er historien om far som trenger en drink og det fort, den slitne alkoholiserte Lisa som har feiret like mange bursdager som det finnes triste countrylåter og den ”velkjente” ungkaren Bob som tar vare på sin mor og har flere hunder enn venner. Historier du kjenner deg igjen, og som er både triste og morsomme på samme tid.

Den nevnte variasjonen kommer først og fremst til syne gjennom de tre ulike låtskriverne og vokalistene. De individuelle forskjellene utfyller hverandre uten å være motsetninger, og gir DBT et mangfoldig uttrykk slik at det aldri blir platt eller gjennomsnittelig. Det er derfor en fryd for oss lyttere å høre Tuckers steelgitar fylte ”I’m Sorry Huston”, Cooleys harmonier når det er ”Check Out Time In Vegas” og Hood som rocker oss gjennom ”The Righteous Path”.

Drive-By Truckers leverer som vanlig et stykke klassisk amerikansk countryrock som fremfor alt fremstår som ekte varer. Liker du denne typen musikk er ”Brighter Than Creation’s Dark” årets sikreste kjøp.

8/10