Seattle-bandet Fleet Foxes overrasket mange da de omtrent ut av det blå annonserte at de skulle slippe nytt album. Nå er Shore her, og vi kan med en gang slå fast at frontfigur Robin Pecknold har landet et godt album. For det er bare Pecknold av Fleet Foxes-bandmedlemmene som bidrar på Shore. Dette skyldes til en viss grad den vanskelige korona-situasjonen, og Pecknold har lovet å komme tilbake med nytt materiale i 2021 der hele bandet er med. Han har ellers fått hjelp av bl.a. Kevin Morby og et par fra Grizzly Bear på plata som er delvis innspilt i karantenetiden.

Fleet Foxes har gitt ut tre full-lengdere før det nye albumet ble sluppet. Mange vil kanskje ha hørt det selvtitulerte debutalbumet, med aldeles vakre folkpop-låter som White Winter Hymnal og Tiger Mountain Peasant Song, kjennetegnet av fine harmonier og god instrumentering, ofte med gitar i bunnen. Også den nydelige Mykonos fra EPen Sun Giant bør være kjent for mange.

Shore starter nydelig med den drømmende Wading In Waist-High Water. En voldsom kjærlighetserklæring som inneholder disse tekstlinjene: «And I love you so violent/More than maybe I can do.». Kvinnestemmen tilhører Uwade Akhere, som la ut en versjon av den før nevnte låten Mykonos på Instagram, hvorpå Pecknold inviterte henne med på albumet. Stemmen hennes funker strålende over den luftige akustiske gitarlyden.Låten Sunblind er en hyllest til singer-songwriters Pecknold beundrer, som John Prine, Elliott Smith, Curtis Mayfield, Jeff Buckley og Otis Redding, mens Jara omhandler, ja nettopp, Victor Jara. Ellers er I’m Not My Season en fin og neddempet låt med gitar og sang som basis.

Vi får mye av det samme lydbildet som vi har blitt vant med fra Fleet Foxes: Fine, lette låter i luftige arrangementer og den lyse, klangfulle stemmen til Robin Pecknold. En vokal som høres ut som den er spilt inn i et bygg der det er høyt under taket.

Albumet lander fint med tittellåten. Det starter pianobasert og utvikler seg med jazztromming og blåsere utover låten. Robin Pecknold anser stranden eller kystlinjen for å være en god metafor for det trygge og hjemlige. Det er sånn det nye albumet til Fleet Foxes fremstår også: Det er kjent, det er trygt, og Robert Pecknold og medhjelperne hans har landet albumet på en stødig og god måte.


Robin Pecknold. Foto: Shervin LainezMer om bandet her.