Johnossi er aktuelle med sitt nye album Transitions, og er klare for festivalsommeren. Først skal de gjeste Rockefeller i Oslo, og Musikknyheter.no fikk i den forbindelse en hyggelig prat.

Hva har dere gjort annerledes på det siste albumet i forhold til de andre?
John:
Rent instrumentalt, så er dette den første skiva der vi har med et annet instrument enn trommer, gitar og sang. Vi tok med klaviatur, så nå er vi på en måte en trio. Og det var jo en stor greie for oss, men vi kommer alltid til å ha en grunnsound. Vi skriver alle låter selv, så vi har jo et melodispråk som bare er vårt. Og det kommer alltid til å ligge i bunn.

Tror dere det er mer krevende å bare være to personer i bandet, enn om dere var flere?
Oscar:
For oss så har det alltid vært naturlig at det bare er meg og John som spiller mot hverandre, og som har full kontroll både i studio og live. Det var ikke så mye derfor vi valgte å ta inn en tredje, men vi merket at det gav oss noe, det hendte noe nytt. For å utvikle seg i en ny retning trenger man ofte å blande inn en ny ingrediens, og i dette tilfellet så funket det på en måte som et lite boost. Det ble litt morsommere, vi er utrolig trygge på det vi alltid har gjort, så vi trengte bare å rokkere det om litt. Det er herlig at det finnes en tredje person på scenen.

På "Transitions" jobbet dere med produsent Lasse Mårten. Hva har han betydd for dette albumet?
John
: Han har betydd ganske mye! Vi fant han da vi lagde den forrige skiva, og da merket vi med én gang at vi tre, jobbet veldig bra sammen. Da stengte vi virkelig inn oss i en boble. Vi ville produsere det selv, men ha med noen som er sykt flink på lyd. Og Lasse er en av Sveriges beste produsenter.
Oscar: Og mixer!
John: Ja! Han skulle aldri stille seg i veien for min og Ossis visjon, han passer alltid på å kjøre løpet ut med det som vi vil gjøre. Det funket så bra på den forrige skiva, så vi visste at vi ville gjøre det på denne også. Han er Gud, han er jævlig bra.
Oscar: På de to siste skivene så har han hatt en utrolig stor del. Han lot oss finne det vi letet etter. I studiosammenheng er han et tredje medlem, altså.

Hvordan vil dere beskrive musikken deres for noen som ikke har hørt den før?
John:
Det vil vi ikke!
Oscar: Vi pleier jo å si at vi spiller rockemusikk. Hvis man begynner å gå i detaljer, så er jeg redd for at man skyter seg selv i foten. Da overfører vi vår oppfatning av vår musikk over på andre, og så begynner de å høre på den på en annen måte. Og det tror jeg ikke er en bra ting. Jeg tror det er bedre at man har en egen oppfatning.

Hva er dere mest fornøyd med på det siste albumet?
John:
Det er jo kult at vi klarte å ta inn en tredje person, og at det fortsatt ble sånn som vi hadde tenkt oss fra begynnelsen. At vi klarte å fullføre det, og at det ble så bra. Når man har en ambisjon om hvordan det skal bli, så prøver man bare å havne der. Ofte så kanskje man havner på rundt 80% av ambisjonen, men nå kom vi lenger enn hva vi har gjort tidligere.

Dere høres ganske annerledes ut nå enn hva dere gjorde da dere først startet med albumet "Johnossi". Hvordan vil dere selv beskrive utviklingen siden da?
John:
Tja.... Vi har jo blitt mye bedre. Vår kjemi har blitt tightere, og det var litt derfor vi valgte å ta inn en til, vi trengte å bryte opp litt. Vi holdt nesten på å bli for sammensveiset, det var deilig å få inn en som rørte det til litt. Jeg har så dårlig hukommelse, jeg husker faktisk ikke hvordan vi var da vi startet... Men... vi vet mer.
Oscar: Altså, om man tenker på hvordan vi var på den første skiva, så var den generelt naiv og fri. På det andre albumet turnerte vi mye, vi ville bare overføre vår live-energi. Det skulle gå fort og raskt. På det tredje så begynte vi å lande litt, vi begynte å finne en uttrykksmåte som vi likte å spille i. Og i det sporet har vi nok fortsatt, det er det som gjør at de to er litt beslektet. Alt føles veldig harmonisk, og sånn var det ikke i begynnelsen i det hele tatt.

-Dere er kjent for å være bra live. Hvordan spiller man en bra konsert?
John:
Bandet må være der. Man kan ikke være et annet sted mentalt, man må jobbe med publikum. Vi stiller ganske høye krav til oss selv, vi skal jo blotte oss! Vi gjør alt for at det skal bli så bra som mulig, og det kommer vi til å gjøre selv om vi ikke skulle få noe tilbake. Det kan bli et samspill med publikum sånn at det blir en superherlig energi, men om man ikke får noe tilbake, så kan man også kjøre på ordentlig, bare for å trosse dem.
Oscar: Det er jo herlig når man får noe tilbake, men det kan ikke være en forutsetning. Det er vi som skal spille, det er vi som skal sende ut energien.
John: Ja, men det kan aldri bli en magisk konsert om publikum ikke gir noe. Vi kan bare gjøre det til et visst punkt, men vi prøver alltid å toppe oss selv.

Ville dere foretrekke en festivalscene eller noe mindre og mer intimt?
Oscar:
Både og, det er to helt forskjellige ting.
John: Man elsker jo når sommeren kommer, man har vært på turne hele våren. Men så er det kult å komme tilbake til klubbene, det går jo ikke å bare spille på festival, det hadde jo vært kjedelig. Greia med festivaler er at man kan ta bort omtrent 10% av presset. Det er litt lettere, for man vet at det er litt delt ansvar på alle. Publikum har vært fulle i flere dager, publikum er er litt mer dyriske enn de er på klubber. Der har de nettopp dusjet, tatt på seg rene klær... du vet. På festival er folk som dyr, liksom kåte og ekle.

Johnossi spiller på Rockefeller i kveld.


Johnossi på facebook