Foto: Jørgen NordbySol Heilo er et lite multitalent; Musiker, låtskriver, multi-instrumentalist, arrangør og klesdesigner. Hittil er hun best kjent som vokalist og bandmedlem i Katzenjammer. Nylig solo-debuterte Sol Heilo med albumet Skinhorse Playground, og vi har i den anledning stilt henne noen spørsmål.

1. Hva er din favorittlåt blant egne låter, og hvorfor?

- Jeg har egentlig ingen favorittlåt, men America skiller seg ut fra de andre fordi den tar meg med til et sted og en følelse jeg liker å komme tilbake til. Den ble skrevet på en forunderlig reise til New Orleans, der jeg havnet i de merkeligste situasjoner og møtte mennesker jeg aldri vil glemme. Jeg var uten telefon, uten penger og tidvis uten noen kontakt med omverdenen, (som i internett). Det er en sjelden sak i disse dager. I riktig gamledager, sånn ca rundt år 2000, kunne du fint dra på jordomseiling uten at noen forventet å høre fra deg på noen måneder. Slik er det ikke lenger. Men på turen min til New Orleans var det slik, og det er da man havner i de oddeste situasjonene. Jeg gjorde alt fra å feste med Pearl Jam til å tigge på gata sammen med andre hjemløse for å få råd til mat og drikke. En bisarr og lærerik opplevelse.2. Hva er din favorittlåt blant andres låter, og hvorfor?

- Det er et umulig spørsmål, men Blood Bank på Bon Ivers EP med samme navn, har noen av de samme kvalitetene som jeg nevner i mitt svar til spørsmålet over. Jeg aner ikke hva Blood Bank handler om, og det spiller ingen rolle, jeg kommer ikke til å google teksten for å finne det ut. Jeg elsker å lage min egen historie i låter jeg hører. Og denne var blant de låtene jeg hørte til ørene nesten datt av på et tidspunkt da jeg var på et veldig spesielt sted i livet. Teksten (slik jeg oppfatter den) og melodien og det musikalske universet betyr noe helt spesielt for meg, og det er kun jeg som vet hva det betyr.


3. Hvilken musikk hører du helst på selv?

- Jeg hører stort sett kun på veldig lavmælt musikk. Folk som kjenner meg gjennom Katzenjammer, ville nok ikke tippet på det. Jeg har enormt mye energi og den har jeg ingen problemer med å disponere. Å høre på melankolsk, gjerne litt mørk musikk gir meg enormt mye positiv og kreativ energi. Jeg elsker melankoli. Jeg er stort sett alltid i godt humør, men har et sted i kroppen som søker det lavmælte og melankolske. Det synes ikke så godt utenpå, men det er vel så sterkt representert i meg. Når høstmørket kommer, blir jeg bare mer kreativ. Men det skal sies, jeg digger tidvis store, pompøse klassiske verk og alt fra dub step, via hip hop og elektronika til jazz. Også Bowie, da. Må’kke glemme ham.


4. Fortell om din beste konsertopplevelse, som artist?

- Det var stort å spille foran 100 000 mennesker på en festival i Nederland og det var enormt kult å høre 70 000 festivalgjengere synge med på Rock Paper Scissors (Katzenjammers nr 1 hit i Tyskland), men de øyeblikkene som står sterkest i minne, er de nærere møtene vi har hatt med publikum under og etter konserten. Et eksempel er den gamle mannen som kom bort til meg i merchandisen (vi solgte og signerte alltid merch etter show) etter en gig i England. Han kom mot meg, tok hånda mi og nesten hvisket; “I couldn’t talk for ten years, but now I’m talking! The doctors have given up on me.” Han klarte ikke si så mye mer enn det, så kona kom ham til unnsetning: “Dette er mannen min. Han har vært stum i over ti år og gått til lege, psykolog og logoped, ingen har fått ham til å snakke. Men så skjedde det noe under konserten deres, han snudde seg plutselig til meg, åpnet munnen og sa: ‘Katzenjammer…… Beautiful……’ Og så brast vi i gråt, begge to.” Det var helt absurd. De sto der og gråt og fortalte oss dette, det gamle ekteparet. Så jeg begynte jo så klart å grine jeg og. Det møtet kommer jeg aldri til å glemme.


5. Fortell om din beste konsertopplevelse, som publikum?

- Min sterkeste konsertopplevelese må være under Roskildefestivalen 2000, dagen etter at jeg hadde vært på Peal Jam-konserten der 9 mennesker døde. Vi var helt i sjokk, hele festivalen var en sørgeplass. Sola skinte og alle var stille. Jeg tuslet rundt i den hardtørka, støvete møkka og hadde ikke lyst til noen ting. Så kom jeg til området rundt den oransje scena, samme scene som Pearl jam hadde spilt på kvelden før, der 9 menn hadde blitt trampet ihjel. Musikken slo meg først. Det var noe av det vakreste jeg hadde hørt. Det må ha vært 70 stykker oppå den scena og to damer i en slags østeuropeisk folkedrakt sang på en måte jeg aldri hadde hørt maken til før. På den enorme plassen foran scena satt tusenvis av mennesker på bakken, og rundt dem lå det strødd blomster og roser til minne om de døde. Jeg satte meg ned og lyttet og gråt. Senere fant jeg ut at bandet ironisk nok het Goran Bregovic Wedding and Funeral Band and Orchestra. Jeg har vært stor fan siden, og har brakt mye av min pasjon for hans musikk inn i Katzenjammer.6. Hva er det beste med å drive med musikk?

- Når jeg spiller musikk er jeg i en flytsone der alt stemmer. Jeg glemmer tid og sted og bare er med musikken. Det er så utrolig deilig. Det føles som om hver celle i kroppen smelter og blir i ett med omgivelsene.


7. Hvis du kunne hatt kun tre ting på raideren, hva ville det vært?

- Jeg spiller mye i utlandet og jeg GLEDER meg alltid til å kunne drikke norskt vann og spise kokte poteter og hjemmebakt brød igjen, når jeg er tilbake i Norge. Så det får vel bli de tre tinga, da.


8. Hva er tidenes beste norske album, og hvorfor?

- Det er stor mulighet for at Knutsen og Ludvigsens Juba Juba bør stikke avgårde med den prisen. Herreminhatt for et innovativt, lekende og kompromissløst verk!


9. Hva er den beste musikkvideoen du har sett, og hva gjør den så bra?

- Jeg ser ikke på musikkvideoer nå og har aldri gjort det før, heller. Jeg kommer fra et hjem med NRK som eneste kanal og har ikke sett på tv siden 1995, omtrent. Og når det kommer til googling: Jeg googler ikke artistene jeg liker, jeg lytter kun på dem. Jeg googler ikke tekster, ikke bilder, ikke videoer. For meg er det nok å lytte. Jeg aner ikke hvordan en av mine favorittartister, Devendra Banhart ser ut, f eks. Hvis de har bilde av seg på coveret, vet jeg selvsagt hvordan de ser ut. Men jeg virkelig elsker å lage musikkvideoer! Jeg lager dem selv, så jeg får uttrykket meg nøyaktig slik jeg ønsker. Så om det dukker opp musikkvideoer som er laget av artisten selv, er det for meg litt mer interessant å sjekke ut. Hmmm… Ok, Pink Floyds The Wall er jo helt enestående. Der har jo Roger Waters sjøl skrevet filmmanuset.10. Hva var det første albumet du kjøpte selv?

- Snakker vi CD, må det ha vært Blood Sugar Sex Magic av Red Hot Chili Peppers. Husker alle kidza på barneskolen kun hørte på Guns N’ Roses. Jeg var ordentlig aleine om å digge RHCP. Snakker vi kassett, kan det ha vært… hold deg fast… Lollipop med Rune Larsen og Tor Endresen. Hei, jeg var 8 år gammel og hadde fritt leide på loppis på Haslum skole.


11. Hva ville du blir når du ble stor, da du var liten?

- Jeg ville bli alt annet enn artist. Jeg ville bli lege, dukkemaker, biolog, sminkør, forsker, hjelpearbeider og kanskje den eneste musikkrealterte retningen; perkusjonist i symfoniorkester.


12. Hvor er det ultimate drømmestedet å ha spillejobb, og hvorfor?

- Det er få som kan nå opp til det tyske publikummet. I mine 12 år i Katzenjammer har jeg aldri sett én drita, tysk publikummer. De er stille når man spiller de roligste låtene og hopper i taket på de mest høylytte, energiske låtene.


13. Hvem ville du sunget duett med, hvis du kunne valgt fritt, og hvorfor akkurat den personen?

- Tror det kunne falt på Devendra Banhart. Eller vokalisten i Beirut. Deres måte å bruke stemmen på fascinerer meg og jeg innbiller meg at måten de to lager musikk på er ved å invitere en gjeng med musikalske kompiser hjem til hippiheimen sin og lager et slags musikalsk kollektiv der det er fri flyt av alt. Det er sikkert ikke slik de gjør det, men lar jeg være å google dem, er alt i mitt hode lov!


14. Hvis du fikk velge, hvem hadde sunget cover av hvilken av dine låter?

- Bon Iver. Kanskje Happy Song, eller en rolig variasjon av America, slik den egentlig faktisk ble skrevet. Jeg spiller den slik noen ganger live. Pussig nok ble låta skrevet før jeg oppdaget Bon Iver i 2013 (!) Jeg ble tipset om ham mange år før det, men jeg er så sta at jeg må oppdage alt selv. Og så førte tilfeldighetene til at jeg snublet over det og falt pladask.


15. Hva er det beste med å spille solo, og hva savner du mest når du ikke er med Katzenjammer?

- Det beste med å spille solo er at jeg står utrolig mye mer fritt til å gjøre hva jeg vil. Det jeg savner mest fra Katzenjammer er foreløpig ingen ting, (selv om jeg var totalt motstander av å ta pause), men det kommer nok!