Kronprinsparets Fond ble etablert da Kronprinsparet giftet seg i 2001, og arbeider for å styrke unges muligheter i en sårbar livsfase. I forbindelse med dette gir de i år ut en samleplate hvor de har samlet sammen en god bukett unge norske artister. Her får man gode gamle julesanger i både tradisjonelle og utradisjonelle versjoner, pluss et par helt nye låter som kanskje kan bli fremtidige klassikere.

Plata åpner med en nydelig versjon av Å Kom Nå Med Frihet sunget av Ingrid Olava. Her er det piano og strykere og sakral harmoni, instant julestemning. Moddi følger opp med Nordnorsk Julesalme, en lavmælt julesang, som maner tankene mot innekvelder med varm drikke ved peisen mens uværet hyler utenfor døra.
I det hele tatt er det akkurat dette platen gjør, mane tankene mot innekos, stearinlys, gløgg og pepperkaker, og der kan man lykkes i sin intensjon. Uansett hvor klisjé det kan bli, hvor svulstig og pompøst det står i fare for å bli med julesanger fremført på klassisk måte, så er det jo akkurat det som fungerer når man skal komme i julestemning.

Tittelsporet, Vi Tenner Våre Lykter, er det Katzenjammer som står for, i en versjon som minner mer om Disneys juleprogrammer på TV enn om Katzenjammer selv. Den kunne nok hatt en litt mer spennenede vri, men for all del, pent er det. En liten tilleggsbonus er at Kronprins Haakon spilller gitar på dette sporet. En mer klassisk og mindre “julete” ballade står Thomas Dybdal for i Før Morgengry, mens Samsaya får julestemningen opp igjen med en låt som like gjerne kunne vært en klassiker fra barndommens jul, Tenke På En Venn, med melodi av Odd Nordstoga. Et av platas mest underfundige spor er Stein Torleif Bjellas Undervurder Aldri Ein Lykkeleg Mann, heller ingen typisk julesang, hverken i tekst, melodi eller følelse.

Og dette er kanskje den eneste svakheten til plata, den røde tråden er ikke alltid like synlig. Det er en veldig spennende tanke, denne blandingen av nytt og gammelt, av tradisjonelt og nyskapende, men av og til blir sprangene litt for store. Likevel ødeleggger ikke dette plata, alt er gjennomført og profesjonelt, vakkert og stemningsfullt. Det er bare til tider litt for forskjellige stemninger.

Et av skivas absolutt sterkeste spor er det Gunnhild Sundli som står for, med en tradisjonell versjon av folketona Mitt Hjerte Alltid Vanker, det er platas lengste spor, og så vakkert at det skjærer i hjertet. "Paperboys"- Vinni har et av albumets mer moderne uttrykk med låta Mørkeredd, heller ingen julesang, men fungerer greit nok musikalsk i denne sammenhengen. Gjermund Larsens Visetone Etter Hilmar Aleksandersen roer ned pulsen igjen før Ida Jenshus' Det Du Aldri Sa med tekst av Åge Aleksandersen er en helt grei ballade, komplett med strykere. Plata avsluttes med Garness & Marit Larsen som fremfører Her Kommer Dine Arme Små i en tradisjonell og vakker innpakning, en fin avsluttning på en juleplate.

Alt i alt er dette en fin samleplate med et knippe flotte artister, og en helg grei juleplate, men man tar seg litt i å lure på hvorfor hovedtyngden av julesangene er samlet på første halvdel av platen, mens andre halvdel tilsynelatende er viet låter som ikke nødvendigvis er forbundet med julen i det hele tatt. Et litt lurere trekk kunne vært å blande kortene mer, slik at den holder på den røde tråden og stemningen gjennom hele platen.

Kronprinsparets Fond