Foto: Jeanett Økland


Drammen: Jeg får et eksklusiv intervju med den aldrende rockeren oppvokst i arbeiderklassefamile i Paddington i London like før kveldens konsert på Buddy Scene i Drammen, 2012. Hans lille Norgesturne startet på den store festdagen, 16. mai., hvor de fleste nordmenn er i "party-mood". Han tenner seg en sigarett, og ser avslappet ut før kveldens opptreden.

«Never mind the Bollocks. Here is the Sex Pistols» revolusjonerte rockemusikken, da den etter mange års utsettelse kom ut i november 1977. Da hadde allerede Matlock sluttet i bandet for flere måneder siden. - Både melodiene til «Anarchy in the UK» og «God save the Queen» laget jeg melodiene til, mens John (Johnny Rotten) fant på titlene. Steve Jones bidrog også litt til albumet, forteller Matlock.



Tok inspirasjon fra ABBA

På Sex Pistols'' tredje single, «Pretty Vacant», var Matlock ansvarlig for både tekst og melodi. - «Pretty Vacant» betyr noe som er helt tomt, og er også en referanse til et dypt primal-skrik. Det var slik jeg følte at tilstanden til England var i 1975, da jeg skrev den, sier Matlock, om et år hvor arbeidsledighet, misnøye og IRA-bomber herjet i Øyriket. Jeg har et spesielt forhold til «Pretty Vacant», siden det var den første låten jeg skrev. På mange måter er den selve essensen av Sex Pistols, mener Matlock.



Bassisten kan også bekrefte at han hentet inspirasjon fra Sveriges store discoband på denne låten. Det var ABBA-hiten SOS som Matlock overførte til Pretty Vacant-riffet. Visstonok skal dette også vært medvirkende årsak (i tillegg til at han likte Beatles) til at Matlock ble sparket ut av Englands mest kontroversielle band og erstattet med den skandaløse bassisten Sid Vicious (1957-79). Fra før hadde han bl.a. spilt trommer med Siouxee and the Banshees.

«Never mind the Bullocks. Here is the Sex Pistols» regnes som en av de aller mest innflytelsesrike albumene i populærmusikken. Snart solgte den til gull i England, mens tok årevis før den gjorde det i USA. Hitsingelen «God save the Queen» ble en av de mest minneverdige fra 1977, ikke minst fordi at den ble forbudt spilt på BBC.

Takket nei til OL-opptreden

I forbindelse med OL i London i 2012 ble også Sex Pistols bedt om å opptre, mot at de var villige til å mildne det provokative i sine mest beryktede hits. - Vi takket nei! Vi syntes at forespørselen ble for dum! Det passer jo ikke at vi fremfører God save the Queen på et slikt konservativt arrangement. Heller ikke Anarchy in the U.K. Ikke engang Pretty Vacant kunne vi fremføre, ettersom Johnny Rotten synger ordet "cunt". Så hva skal vi synge om!? spør Glen Matlock sarkastisk.

Altfor mange har tatt ære for Sex Pistols-suksessen, mener Matlock, og fremhever at det var ni personer som har ære for deres image og popularitet. Siden starten i 1975 har det vært tre line-ups av Sex Pistols. I den første og tredje er Glen Matlock med på bass, mens i den andre er det bøllen og heroinisten Sid Vicous, som døde av overdose i New York 2. februar 1979. Ifølge Matlock er det totalt ni personer som kan krediteres for Sex Pistols.I tillegg til manager og initiavtaker Malcolm McLaren var det de opprinnelige medlemmene: vokalist Johnny Rotten, Glen Matlock på bass Steve Jones på gitar og trommis Paul Cook. I februar 1977 erstattet Sid Vicous Glen Matlock på bass. I tillegg trekker Matlock frem tre andre personer som essensielle for tidenes mest berømte og beryktede punkband.



Jamie Reid laget det ikoniske coveret til Never mind the Bollocks. Designet ble utført ved at han klippet ut bokstaver fra avis overskrifter, og som skapte en sensasjonell tabloid følelse. Vivienne Westwood drev butikken SEX i King's Street og kan gis æren for å ha designet selve klesstilen til punkerne. som man ser på gaten den dag i dag. Mens Bernard Rhodes var den som oppdaget Johnny Rottens talent. Senere ble han manager for The Clash.

Ved flere anledninger har Matlock stilt opp på bass i gjenforeningene av Pistols, også under konserten i Tromsø i 2016. -Konsertene jeg har spilt med Sex Pistols går litt i ett. Det eneste jeg husker fra Tromsø konserten var at det var kaldt å spille der, humrer Glenn Matlock, som fylte 67 år i august.