Etter tre år med diverse solo- og sideprosjekter er originalbesetningen til fuzzrockfavoritten Dinosaur Jr. tilbake med nytt materiale. I Bet on Sky er akkurat det man forventer av et Dinosaur Jr.-album; en distortion-spekket slackerfest bestående av enkle poplåter som kulminerer i utsøkte gitarsoloer.

J Mascis’ vokal har bare blitt mer sløv og grøtete med årene, kledelig dronende over lagene med varm fuzzgitar og Lou Barlows slentrende bassganger. Også Murph, trommisen som sammen med Barlow ble gjenforent med Mascis i 2005 etter årevis med krangling, bidrar med sine karakteristisk stødige fills til å videreføre punkelementene fra de tidligste albumene.

I Bet on Sky er ikke like nyskapende som de epokegjørende pop- og hardcorehybridene Dinosaur Jr. utga på nittitallet, men beveger seg vellykket i samme musikalske landskap. Det blir unektelig noe forutsigbart, med melodiøse, riffbaserte grunnlag for Mascis’ kledelig slappe vokal før de forløses i de seige gitarsoloene som har blitt deres varemerke.

Enkelte avbrekk fra formelen forekommer; den Neil Young-fremkallende og Lou Barlow-skrevne Recognition, grunge-møter-jangle-pop på Almost Fare og frekk kubjelleføring på I Know it Oh So Well bidrar til å sprite opp helheten. Likevel inneholder ikke albumet noen større overraskelser, og heller ingen umiddelbart store låter med hitpotensiale av samme kaliber som Whatever’s Cool With Me fra EP-en ved sammen navn eller slackerhymnen Freak Scene fra Bug.Heldigvis er det nok av godbiter å ta av. Åpningssporet Don’t Pretend You Didn’t Know og singelen Watch the Corners er typiske J Mascis-komposisjoner som setter standarden for en gjennomført nostalgitripp tilbake til sent åtti- og tidlig nittitall, samtidig som de er spenstige nok til å føles relevante i 2012. Gitarsoloen som preger mesteparten av det snaut syv minutter lange avslutningssporet See it on Your Side levner ingen tvil om at Mascis fortjener de stadige pallplasseringene på lister over vår tids store gitarister. I tillegg har powerpoplåta Pierce the Morning Rain et fint element av heavyrock som sender tankene tilbake til leflingen med tyngre rock bandet eksperimenterte med tidligere.

Det er gledelig at J Mascis og Lou Barlow har latt stridsøksen ligge lenge nok til at også sistnevnte får bidra som låtskriver på et par spor, for den kjappe, lekne poppunkperlen Rude er et av albumets absolutte høydepunkt. Originalbesetningen til bandet som i stor grad definerte den alternative rockescenen på nittitallet har trosset gamle stridigheter og levert sitt tredje helstøpte album på fem år, og overbeviser med det om at de fortsatt fortjener en plass i indiefaunaen. I Bet on Sky er en gjennomført hyggelig slackerfest av en plate som bør tilfredsstille både blodfans og andre som bare er interessert i et fengende altrockalbum å møte høsten med.
Dinosaur Jr. på nett