I år som i 2002 møter vi igjen Bright Eyes med høytidelige toner gjennom julealbumet A Christmas Album. I 2002 slapp bandet Bright Eyes et julealbum der inntektene gikk til Nebraska Aids project, og i år er albumet like aktuelt.

Det skal virkelig gjøres å få hver klassiske julesang til å høres ut som en Bright Eyes låt, noe bandet virkelig har fått til med Conors vanligste emner, alt fra kapitalisme, den nytteløse kjærlighet, den ynkelige ensomheten og familiære skuffelser. Albumet begynner med låten Away In a Manger, hvor Maria Taylor synger nesten hviskende lavt til bakgrunnsstøy fra samtaler, en hører gafler som skraper mot tallerkener, barn som tuller og alt dekket til med rolige toner.

Hele albumet virker for meg å være sittende fast i samme tempo og stemning som Lifted or The Story is in the Soil, Keep Your Ear to the Ground av Bright Eyes som i likhet med A Christmas Album kom ut i 2002. Dette er noe enhver Bright Eyes-fan kan sette pris på. Det er enkle versjoner av kjente sanger, og det er nettopp det som får det hele til å funke. Det er ingen overdådige vokaler og instrumenter, det er bare kjente julesanger fremført av et band som alltid klarer å skape stemning. Conor Obersts skjelvende og stemningsfulle stemme klarer alltid å gjøre enhver låt tristere.

Albumet består av julesanger som får deg i stemning og det uten å kreve for mye. Det er en oppriktighet ved fremførelse av låtene. Little Drummer Boy, som Bright Eyes har klart å få satt sitt personlige preg på med Maria Taylor som bakgrunsvokaler og et slags filter som får den ukjente lytteren til å anta at det er dårlig kvalitet på låta. For en gammel Bright Eyes-fan er det lett å kjenne igjen den gamle rusparanoide Conor Oberst i dette. For det er julesesongens varme og glede, men det finnes også sludd, eksosfarget snø og det å komme for sent til en julemiddag jeg ser for meg når jeg hører låtene. Selv om det ikke er den ideelle, hvite julen, er det en viss enkelhet, og en mer realistisk jul for enkelte, deriblant Conor Oberst selv, kanskje?

Have Yourself A Merry Little Christmas er en vakker piano-basert cover som ikke nødvendigvis er tilgjort finere enn de andre, men som kanskje fremstår som mer fredfull enn de andre. Det er en slags dempet, dog like tilstedeværende julestemning med i bildet og i det hele en ganske flott låt. Ofte blir covere fremført på slik en måte at den støtter seg på originalen og det blir derfor sjeldent tilføyd noe nytt. Conors stemme, derimot, gjør sangen mer sørgmodig enn det den allerede er. The Night Before Christmas blir, i likhet med Have Yourself A Merry Little Christmas, fremført i tråd med den samme oppskriften. Pianoet med julediktet opplest i bakgrunnen vil gi enhver person julestemning. Alt i alt så har Bright Eyes har sluppet ut et album med sanger som til tider gråter etter oppmerksomhet. Og som nevnt gikk all profitten albumet tjente til veldedighet, og er ikke det hva julen egentlig handler om?

Bright Eyes hjemmeside