Jeg husker jeg ble introdusert til Black Metal tidlig på 90-tallet, og livet ble aldri det samme igjen. I ettertid har sjangeren strekt seg både frem og til siden men de bandene som holder tradisjonen i hevd klarer ofte kunststykket å bringe med seg videre den følelsen av noe ekte som oppstod den gangen. Djevel er et av disse.

For de som er ukjent med bandet er det kanskje overraskende å finne Erlend Hjelvik (Kvelertak) på vokal, men han passer vel så bra i et band som dette. Bandet består videre av T. Ciekals (Nettlecarrier/Ljå), Mannevond (Nettlekarrier/Koldbrann) og Dirge Rep (Nettlecarrier/Orcustus). Alle med lang fartstid i forskjellige band innen sjangeren.

Sist Djevel ga ut et album (Besatt Av Maane Og Natt, 2013) ble det plukket opp av presse både i inn- og utland og det er ingen grunn til at ikke det samme skal skje med dette albumet som viser seg å være minst like sterkt. Kombinasjonen av brutalt sinne med undertoner av folkemusikk (og dialekt) fungerer optimalt og gir følelsen av det urnorske. Saa Raa Og Kald er noe av det mer spennende som har kommet ut i denne sjangeren det siste året. Foreløpig favoritt er Vaar Forbannede Jord som har satt seg på hjernen som forbannet klister, men albumet er gjennomgående rått, og gir stadig nye overraskelser jo mer man hører på det. For en gangs skyld er det ok å være i 90-tallet igjen.