Det at The Shins er et band er på mange måter en illusjon. James Mercer har nå stått som eneste skapende kraft bak bandet siden starten av 2010-tallet. Bandet i sin opprinnelige besetning ble oppløst som følge av det Mercer selv mente var kreative uenigheter. Som den innadvendte mannen han er, var det ikke før nå i 2017 han turte å møte opp alene til foto-sessions. Dette er nok Mercers egen måte å blygt innrømme at The Shins er hans soloprosjekt. Hans nye skive Heartworms er skrevet, spilt inn og produsert av han selv.

2012s Port of Morrow var et mesterlig pop-album som ble veldig godt mottatt fra fans og kritikere. Albumet føltes allikevel veldig jevnt, overprodusert og konservativt. Nyvunnen selvtillit har gitt James Mercer mot til å lage et eventyrlystent, personlig og lekent album. Heartworms byr på indie-rock, psykedelisk synth-pop og en liten, fin countryvise. Det er uten tvil den mest spennende utgivelsen som har kommet ut under navnet The Shins.

Det er tydelig at Mercer trekker inspirasjon fra et bredt spekter av kilder. Name for You og Dead Alive kunne vært låter av de elektroniske indie-rockerne i Tame Impala. Painting a Hole og Rubber Ballz er rare og korka poplåter som ligner stilistisk på verkene til selveste Ariel Pink. So Now What kunne blitt spilt på et juleball på 80-tallet, og Mildenhall drar paralleller til den akustiske sounden fra bandets to første album. Men på tross av det varierte låtutvalget føles Heartworms ut som et The Shins-album i hjerte og sjel.

Vi lever i en tid preget av polarisering og politisk konflikt. Tekstene på Heartworms holder seg langt unna av disse store verdensomspennende temaene. De lever i en verden bebodd av Mercers egne filosofiske idéer, problemer og familiære forhold. Visa Mildenhall er trolig det mest selvbiografiske han noen sinne har vært, da han synger om sin oppvekst og sitt første møte med rockemusikk. Mercer har lenge vært åpen om at han sliter med angst. På skivens avslutningsnummer The Fear får vi et innblikk i hvordan det er å leve med hans demoner. Det er en vakker og melankolsk skildring som likevel føles håpefull.

Heartworms er ikke et album som prøver å redde verden eller endre livet ditt for alltid. Men den kommer nesten definitivt til å redde dagen din. Det er et smakfullt album med fokus på de gode melodiene og de oppriktige ordene. James Mercer er en mester av sin sjanger og en eminent låtskriver. Dette albumet er et bevis på at han er en fullt utvokst artist som ikke trenger å gjemme seg bak noe band.