Sedansored har holdt sin bandvirksomhet gående i flere år, og Why? er et resultat av flere års hardt og målrettet arbeid. Bandmedlemmer har gjennom årenes løp bidratt til prosjektet, og har av forskjellige årsaker uført kyndig håndspåleggelse av ulik grad, for så å måtte ta sine respektive strenger og trommestikker, og måttet gå. Sluttresultatet må av denne grunn sies å være et variert og hardtslående rockealbum som skiller seg ut blant samtidige norske rockeband for øyeblikket. Etter at grungebølgen så en nedgang i popularitet på 1990-tallet, har Ricardo Van Silva hatt til hensikt å sette grungen tilbake på kartet.

Underrated åpner albumet, med en introduksjon mistenkelig lik Nirvanas Radio Friendly Unit Shifter . Så braker det løs med kanonharde gitarer, hamrende trommer, og i front Ricardo Van Silvas kraftige, raspete stemme. ”You’re underrated again!” brøler Van Silva med sine lungers fulle kraft. En god start på albumet. Die Neighbor Die er på ingen måte noen dårlig nummer to, snarere tvert imot. Med samme energinivå som Underrated, og et mektig kor som roper ut låtnavnet mot slutten, er Die Neighbor Die et nytt høydepunkt. Den perfekte sang å spille på lørdagskvelden neste gang naboen klager på høyt lydnivå; lyttere er herved opplyst! Cold Turkey (nei, dette er IKKE en cover av John Lennons sang med samme navn, til tross for tittelen), er neste sang ut. Med sitt Smells Like Teen Spirit-liknende riff, er Nirvana-inspirasjonen påfallende så langt, men Sedansored har definitivt et eget uttrykk som gjør seg gjeldende, og er på ingen måte noen blåkopi av sine forbilder. Med vokal og tekst i sann grunge-ånd, er det liten tvil om inspirasjonskildene, hvilket også gjør seg gjeldene i resten av albumet. When a Girl Say Hey har vært ute en god stund (siden 2014 for å være eksakt, dog i forskjellige versjoner), men er fremdeles like hørbar nå som da. Denne må sies å være platens ”ut på byen”- anthem, med sitt lett gjenkjennelig og fengende allsangrefreng.

Side Effects med sitt blytunge riff, er derimot en kontrast til det nærmeste vi kommer pop på platen; slikt må til for økt variasjon og å bevare interessen albumet gjennom. Tekstmessig er det liten tvil om at drugs og hvordan de har påvirket livet til folk rundt Van Silva, har vært en inspirasjon for tekstene på Why? Janko Petrovic leverer for øvrig en utmerket, Midtøsten-inspirert gitarsolo midtveis i sangen. Fjorårets førnyttårsgave Yerel har også vært ute en stund, og er fremdeles like tøff. Her viser Van Silva, Thomas Foldal og Petrovic frem gitarferdighetene sine med et glimrende samspill midtveis, og nok et høydepunkt er et faktum. New Wave (tidligere arbeidstittel; New Jerusalem) er inspirert av Van Silvas ønske om å skape en ny bølge innen Bergens musikkmiljø. Om så grunge ikke akkurat er nytt, kan denne sangen skape en revival innen sjangeren. En mer punkinspirert låt enn resten av albumet, full utblåsning fra samtlige medlemmer. Methadone var første singel fra platen, sluppet allerede høsten 2015. Her bygger sangen seg rolig opp, og avslutter hardt og brutalt, med glimrende gitararbeid fra de involverte nok en gang. ”Methadone/ this dose will fix this drama”. Tekstmessig er det liten tvil om at drugs og hvordan de har påvirket folk rundt ham, har vært en inspirasjon for Van Silvas tekster på Why?.

All is In Change (er tittelen en hyllest til Alice in Chains?) når ikke helt opp til de foregående låtene, og har lite nytt å tilføre Why? Denne sangen blir rett og slett for ordinær satt opp mot resten av albumet. Possibilities er derimot en fantastisk låt som tar alle lyttere med mot nye grungehøyder. For en prestasjon fra samtlige bandmedlemmer på denne sangen! Kenny Larsen er det store drivverket med sine trommisferdigheter, mens gitaristene bidrar med sitt til en maktdemonstrasjon av en grungelåt. Again (ny Alice in Chains – hyllest?) er betraktelig roligere, og en mer melodiøs sang enn forgjengeren, men en overbevisende avslutningslåt på et solid album. Med refleksjoner vedrørende bandets videre fremtid, samtidig som den oppsummerer albumets tematikk på en glimrende måte, er Again en naturlig avslutningslåt på Why?.

Why? er definitivt et fullblods grungealbum. Krydret med metaforer og anekdoter i klassisk grungestil, tar Van Silva og Co og gir nytt liv til en sjanger som ikke har sett mainstreampopularitet siden Kurt Cobain tok den med seg i ned graven. Med bare Eddie Vedder som gjenlevende blant de klassiske grungevokalistene for øyeblikket, er dette et sårt tiltrengt tilskudd til sjangeren. Bergen er definitivt det nye Seattle hva angår grungesjangeren for øyeblikket, og fortsettelsen til denne gjengen blir spennende å følge videre etter et overbevisende debutalbum.

Why? kan du høre i sin helhet ved å følge denne lenken: https://soundcloud.com/sedansored/sets/sedansored-why