I dag er Oslo Ess ute med sitt femte studioalbum, Frie radikaler. De fleste av låtene på albumet har man hatt mulighet til å høre på allerede, så det bør sånn sett ikke by på de store overraskelsene. Oslo Ess betegnes gjerne som Norges travleste punkrockere, og det er ikke uten grunn. De hadde turné på slutten av fjoråret, og er allerede i gang med ny turné. Midt mellom turnéene arrangerte de i tillegg BRYLARM for femte gang i mars. Så ingen skal påstå at Oslo Ess har ligget på latsida!

Både tittellåta, Frie radikaler, som er helt fersk og Leter etter deg, som ble sluppet som singel i fjor, er låter som fenger umiddelbart. Låtene har refreng og tekster som setter seg lett, er akkurat passe rocka, har deilige gitarriff og en herlig råhet i seg. Begge låtene er potensielle publikumsfavoritter.

I fritt fall er en av låtene som vi ikke har fått høre før, men er en låt som fester seg fort. Det er for øvrig den lengste låta på albumet, med sine 3 minutter og 41 sekunder. Lande, Nymo og Larsson lager låtene sammen, og tekstene kan omtales som gatepoesi. I fritt fall er rett og slett en kjærlighetslåt, men som de selv synger: «så fuck det der med blomster, bier, Amors pilers og klissete poesi / det der er vi langt forbi».

«Kan det her være kjærlighet / og jeg blir gal av nysgjerrighet / jeg går på veggene snart / i den tåka jeg har lagd meg her er det umulig å se noen ting klart / de sier kjærlighet gjør deg blind, men ingenting om at du blir lam og døv og stum / gi meg no’ munn til munn / for jeg har pustevansker, hjertebank og nervesammenbrudd»

Hardt mot hardt er ingen ny låt, men det er første gang låta er med på et studioalbum. Låta ble første gang sluppet i 2016 på Oppbevaringsboks, som er et 7-tommers bokssett av Konge uten ei krone med noen bonuslåter. Mange vil nok påstå det er på tide at vi får låta med på et studioalbum også.

Feil folk har ikke blitt sluppet før nå, men de mest oppmerksomme har kanskje fått med seg livepremieren av låta på Facebook-sida til Rockefeller for to dager siden. Teksten sier ganske tydelig hva Oslo Ess mener om kriminalisering av narkomane. Når man vet at Oslo Ess samarbeider med =Oslo på BRYLARM, bør det ikke komme som noen overraskelse.
«Folk putter feil folk i buret / Jeg kan faen ikke tru det / De låser inn feil folk»Jeg vil ikke! ble sluppet som singel tidligere i år, og er rett og slett en artig låt. Til tross for at de synger at de «vi’kke gjøre noenting», er låta det jeg vil kalle en gla’låt. Den gir god stemning, og jeg ser for meg folk vil hoppe foran scena og synge med for full hals når den blir spilt på konserter.
«Jeg vil bare gi faen og bruke hele da’n på å bare være drøy med deg / Jeg sa jeg vil bare gi faen / ikke gjøre no’ annet enn å kaste bort et døgn med deg»

Siste låt ut er En lur liten jævel.
«Det må være en engel som passer på oss / en lur liten jævel som kødder med oss / det er noen som sørger for at det alltid ender bra / men faen om jeg veit hva»

Om Frie radikaler har Oslo Ess selv tidligere sagt:
- Det blir et ganske lekent album. Det er femte albumet nå, så vi er kanskje ikke så nervøse som vi pleier å være når vi går i studio. Stoler litt mer på oss selv, tør å være litt røffe i kantene. Tør å slippe opp litt. Alt må ikke blankpoleres så sinnsykt som vi har gjort tidligere, men det blir en jævlig forseggjort plate. Vi har tatt oss litt mere kunstneriske friheter enn det vi har gjort før.

Nå som jeg sitter med hele albumet, må jeg si at Oslo Ess har klart det. De har igjen sluppet et solid album, som alt i alt er verdt å lytte på. Det er rocka, det er røft, det er lekent, det er høy energi, det er gjennomført og det er bra. Det overrasker ikke, det er Oslo Ess sånn vi kjenner dem fra før. At det ikke overrasker er ikke nødvendigvis noe negativt, fansen vil nok være fornøyd. Oslo Ess vet hva de gjør, og det er tydelig at de trives med det. Det er bare å forvente god stemning på hele turnéen, der de første konsertene på Svalbard og i Stavanger allerede er gjennomført.

Videre turnéoversikt:

06.04 - Kron Bar, Bergen
07.04 - Oslo City, Platekompaniet (minikonsert & signering)
13.04 - Larris Scene, Førde
14.04 - Terminalen, Ålesund
20.04 - Gamlebyen Kulturhus, Fredrikstad
21.04 - Retro Bar, Raufoss
27.04 - Rockefeller, Oslo
28.04 - Gregers, Hamar
29.04 - På hjørnet, Nesbyen
30.04 - Vannvogna, Halden