Mange Run The Jewels fans har siden første singelutgivelse til RTJ4 11. oktober 2018 gleda seg til utgivelsen. Nå er den her to dager før planlagt utgivelse, og helt gratis.

Rett fra start leverer RTJ (Run The Jewels) en solid introlåt. Tidlig på plata hører man at Killer Mike og EL-P eksperimenterer med nye stiler. Duoen rapper over hverandre med feilfrie overganger og nær guddommelig flow overlagt beats produsert i kjent EL-P stil. Kjennetegnene er ikke til å ta feil av, dette er definitivt en god RTJ låt.

EL-P sine egenproduserte beats har alltid stått litt utafor den mainstreame hiphopen, men dette albumet tar kaka med tung bass, trap-trommer, kubjeller og koring over hverandre i en eklektisk sammenkomst som kan minne om det bortkomne barnet til prog og hardcore-hiphop.

Den sjette låta på plata, «walking in the snow», er en av flere sanger på albumet som bringer fram Killer Mike sine radikale meninger, uforsonlige sinte wake-up calls, og politiske sjarm. Rapperen og samfunnsaktivisten fra Atlanta viser at han ikke bare mestrer flow, men at han også er en dyktig skribent som er opptatt av andre ting enn å polere stilen sin for å selge mest mulig.

På plata finner man atskillige store navn som gjengangeren i RTJ Zach De la Rocha fra Rage Against the Machine, 2 Chainz og Queens Of The Stone Age-vokalist Josh Homme. Alle sammen er velkomne stemmer i den ellers undergrunn-pregede stilen. Flere av featurene i plata gir lytteren et pust i bakken som alt i alt tar seg godt ut.
Duoen gjør det tydelig i RTJ4 at de er opptatte av å utvikle seg og holde seg med tida, samtidig som de bevarer sin særegne og energiske stil.Plata avsluttes med låta «a few words for the firing squad”, en kraftig og dagsrelevant låt. Fra start til slutt gir RTJ eksempel på eksempel på hvorfor følgerskaren deres blir større og større.

RTJ gjør et poeng av å holde seg relevante, noe som kommer til uttrykk gjennom stil-eksperimentering i RTJ4 og deres evig-aktuelle kampsaker. For en hiphop fan som liker å se utenfor mainstream bildet fungerer denne plata utmerket. De kunne ha tjent på å tone ned et par av beatsa til EL-P, men samtidig så er de noe av det som gjør RTJ så særegent.

RTJ4 er lett det beste helhetlige albumet duoen har gitt ut, men i noen av låtene savner jeg catchy refreng og spissformulerte slagord sånn som man finner i eksempelvis Run The Jewels 2 låtene «Close Your Eyes (And Count To Fuck)» og «Lie, Cheat, Steal»

Alt i alt er dette et album som er verdt å lytte til!

NB! For fans som ønsker å bidra gjennom donasjon, har Run The Jewels satt opp en liste over organisasjoner på nettsiden sin som kjemper for rettferdighet, endring og rettferdighet i Amerika.