Bård Ose har nå i stil med fjorårets bok ("The Beatles - låt for låt") utgitt et omfattende oppslagsverk om sitt andre store favorittband. "The Rolling Stones - låt for låt - historien bak sangene" har hele 720 sider og tar for seg alle låter og album som bandet har utgitt.

Etter et personlig forord og ti korte innledningskapitler som tar for seg hvordan Stones ble dannet, kommer bokas hoveddel, som starter med debutsinglen "Come On" (1963) og ender med den foreløpig siste singlen, "Living in a Ghost Town" (2020). Ose går gjennom de britiske singlene, ep-ene og albumene i kronologisk rekkefølge.

Alt blir analysert - både platecoverne, musikken og tekstene (Mick Jagger skrev mange mannssjåvinistiske og masochistiske tekster, gitt). Særlig liker jeg at han berømmer de viktige bidragene tili trommis Charlie Watts, bassist Bill Wyman og pianistene Ian Stewart ("den 6. Rolling Stone") og Nicky Hopkins.

Men forfatteren retter også et kritisk blikk på Stones og unnlater ikke å slakte "live"-albumet "Got LIVE If You Want It!" (1966), 1967-låta "Sing All This Together" og mye fra 80-tallet. Førstnevnte hører under det lange kapitlet "Stones i USA på 60-tallet". Bandets amerikanske plateselskap ga nemlig ut egne album og singler som hadde andre låter enn de britiske utgivelsene, til og med "Between The Buttons" (1967). Debutalbumet fikk f.eks. tittelen "England's Newest Hit Makers" der! Samme skjebne led Beatles.

Neste kapittel, "Samlinger og løse steiner", omtaler samleplater fra en rekke land som er verdt å ha (og nevner de unødvendige). Her blir disse platenes eksklusive låter gjennomgått slik som i hovedkapitlet, altså med musikerliste og innspillingsdato der dette er kjent.

"Stones i boks" tar for seg de mange plateboksene som er kommet de siste årene. Fra "Let It Bleed" (1969) til og med "Tattoo You" (1981) er nemlig de fleste albumene utgitt i dyre luksusutgaver, og disses bonuskutt blir omtalt grundig.

"Konserter fra arkivet" tar både for seg BBC-liveopptak som ikke er utgitt og de mange liveplatene som er kommet de siste årene. Helt til sist får vi omfattende kildelister og et nyttig låtregister. Men jeg savner et register over alle albumene som ikke presenteres kronologisk i bokas hoveddel. For eksempel: På hvilken side finner jeg info om den interessante samleplata "Flowers"?

Men det er bare pirk, for "The Rolling Stones - låt for låt - historien bak sangene" er blitt et praktverk, rikt illustrert med singlecovere fra hele verden. Boka er også lettlest og skrevet med en del snert og humor. Og Bård Oses entusiasme for og kjærlighet til The Rolling Stones er veldig tydelig og ekte! Trenger vi nordmenn egentlig å kjøpe flere oppslagsverk om bandet etter denne utgivelsen? Nei!