Det har gått omtrent halvannet år siden albumet The Boy With No Name kom ut og nå er albumet Ode To J. Smith ute. Med fem album bak seg er Travis drevne innen faget og har tidligere vist at de kan lage gode pop-låter som for eksempel Sing og Why Does It Always Rain On Me? Ode To J. Smith ble spilt inn i løpet av to uker og har et røffere sound på mange av låtene. Men fungerer det med låter med høyere tempo og gitarsoloer, eller er Travis best på de trygge popmelodiene? På Ode To J. Smith finner vi svaret.

Albumet åpner med Chinese Blues, en veldig fengende låt, og vi hører allerede her at de har gått tilbake mot et utrykk vi kjenner fra albumet Good Feeling fra 1997. Mer kraft, råere og med høyere volum på de elektriske gitarene. Dette hører vi også på de neste tre låtene før det roes helt ned med låta Broken Mirror, albumets roligste låt. Og det er etter denne låta at vi kommer til Ode To J. Smiths skatter. På låta Last Words får vi bekreftet at en kombinasjonen av banjo og el-gitar fungerer som bare det. Dette er også kanskje den låta der vi finner mest igjen av «pop-Travis». Men også låta Quite Free inneholder harmonier som vi kjenner igjen fra Travis tidligere på 2000-tallet. Låta Friends er kanskje albumets koseligste låt, som handler om vennskap og viser hvor «fint» Travis kan låte.

Det er et fint driv gjennom hele albumet, det bygges opp fra starten, roes litt ned mot midten før det bygges opp mot slutten der vi finner en fantastisk avslutning som få band kan få til. Song To Self og Before You were Young er begge «store» låter som gir en god følelse på slutten av albumet og gjør det hele komplett. Etter en fantastisk gitarsolo avsluttes det hele med følgende strofe: « In the days before you were young, we used to sit in the morning sun, we used to turn the radio on, what happened?»

Med Ode To J. Smith beviser Travis at de fortsatt mestrer de gode melodiene samtidig som de tør å eksperimentere og vise muskler. Vi finner ikke de låtene som gjenspeiler det aller beste Travis kan, men det er neimen ikke langt unna heller, for albumet er spekket med sterke låter og viser at Travis kan kunsten å lage god musikk.

8/10


Hør Travis på Myspace