Nå som det nærmer seg desember er det tid for slipp av nye juleplater. En av årets nye juleplater er Jul med Odd Nordstoga og Det Norske Kammerorkester som slippes i morgen, fredag 9. november. Det er produsert av Kåre Christoffer Vestrheim, og spilt inn i Jar Kirke og Propeller Music Division.

Med seg på albumet har Odd Nordstoga og Det Norske Kammerorkester også fått hjelp av blant annet Øystein Sonstad og Martin Hederos på strykearrangement, sang av Frida Ånnevik, Kåre Nordstoga på harmonium, Erik Sollid på hardingfele, Trygve Seim på saksofon, Pål Hausken på perkusjon, Kåre Chr. Vestrheim på klokkespill, celeste og koring, samt koring av Barnekoret ved Den Norske Opera.

Det er mange som forbinder Odd Nordstoga med jul allerede. «Eg har vore med på mykje oppigjennom som har med jul å gjera. Ein ting var til dømes TV-serien «Jul i svingen», ein annan var juleplata «Strålande jul» med Sissel Kyrkjebø. Begge delar var veldig moro å få vera med på. Det har ført meg inn i Norsk salmebok, songane blir strøymde år etter år i store mengder, dei blir spelt på radio, og eg får mange spørsmål om å vera med i juleprogram på TV og på konsertar kvart einaste år. Det verkar som folk likar at eg syng julesongar, og då gjer eg jo gjerne det», forteller Odd Nordstoga.

Odd Nordstoga forteller at «Då sjansen baud seg om å lage mi eiga juleplate med Det Norske Kammerorkester, tenkte eg at her var sjansen til å få fullført det eg syns eg har å bidra med i julemusikken ein gong for alle. Eg ville tilføre noko nytt, eg ville ha med meg røtene mine blant snø og granskog øvst i Telemark, og eg ville ha med det høgstemte og kyrkjelege. Eg ville lage ei plate som tek ein med alle stader jula tek ein – frå tunet heime til himmelen over Betlehem. Det er dette som er så fint med jula, syns eg; dette nære og heimslege som går opp med det store og universelle i bodskapen om det gode i verda og at mennesket er godt. »

Jul med Odd Nordstoga og Det Norske Kammerorkester inneholder en god blanding av ukjente og kjente låter, som Eg synger jolekvad, Haugebonden og Det hev ei rose sprunge. Flere av låtene var helt ukjente for meg, så for min del er det ikke et album som fremkaller minner om barndommens jul.

Første låt på albumet, Pieds-en-làir, er en ren instrumentallåt. Det er innmari vakkert, og strykerne i Det Norske Kammerorkester klarer få fram antydninger til gåsehud og julestemning med én gang.Låten En kveld i Verona er et kjent kjærlighetsdikt av Tarjei Vesaas. Det har blitt tonesatt flere ganger før, men dette er første gang av Odd Nordstoga. Diktet forteller historien om Tarjes Vesaas selv som står på togstasjonen og venter på Halldis Moren, som senere blir kona hans. Det er en nydelig versjon av En kveld i Verona vi får servert her.

Det hev ei rose sprunge er en opprinnelig tysk melodi som er ca 600 år gammel. Frida Ånnevik sin stemme åpner låten, før vokalen til Odd Nordstoga også kommer med etter et drøyt minutt. Stemmene til Ånnevik og Nordstoga kler hverandre veldig, og orkesteret lager en fin bakgrunn på det som allerede i utgangspunktet er en nydelig låt. For meg er dette albumets største høydepunkt, og en låt som virkelig får fram julestemningen. Det er magisk vakkert, rett og slett.

Jul med Odd Nordstoga og Det Norske Kammerorkester er et album som klarer å få fram den gode julestemningen hos iallfall meg. Det er et mer «voksent» album, og ikke en typisk juleplate man setter på med barna for å synge med. Det er en «dempet» og behagelig juleplate, som man kan sette på som bakgrunnsmusikk eller for å sitte og lytte til mens man nyter musikken. For dette er så vakkert, så vakkert.

Odd Nordstoga og Det Norske Kammerorkester legger også ut på en omfattende juleturné i kjølvannet av albumslippet, med både Grieghallen, Olavshallen og Oslo Spektrum blant spillestedene.