Israel Nash (Gripka) fra landsbygda i Texas har de siste årene etablert seg som en av de store innen rootsmusikk. Han har en sterk stemme, er en glimrende gitarist, evner å forandre seg litt fra plate til plate, og har holdt flere sterke konserter i Norge. Sørstatssoul, country, gospel og Cosmic American Music er noen av stikkordene, mens The Band, Neil Young & Crazy Horse og Gram Parsons er noen av forbildene.

Forrige album, Lifted, kom i 2017, men på disse tider i fjor slapp han en digital ep, Topaz. De fem låtene der kom heldigvis med på full-lengderen av samme navn. En fellesnevner for mange av de ti låtene på albumet er gospelaktig koring av kvinner, steelgitar og blåsere med mye saksofon.

Plata åpner med noe som kan kalles countryprog, Dividing Lines, som slekter mye på Pink Floyd. Slidegitaren er i stil med David Gilmour, og mot slutten av låta er det ordløs koring à la The Great Gig in the Sky (fra The Dark Side of the Moon).

Også de neste sangene er pur nytelse. Closer har banjo, steelgitar, gospelkoring og en lystig melodi. Down in the Country har feite blåsere med tydelig barytonsax og en rå gitarsolo mot slutten. Stilmessig ligger dette nær det Paul Weller driver med for tida.

Etter et par hvileskjær kommer høydepunktet Canyonheart. Vi får mye orgel, steelgitar og et munnspill som gir meg Dylan-assosiasjoner. "My heart is a canyon, the flashing floods won't drown you out" synger han. Vakker poesi.Like bra er Sutherland Springs, som handler om småbyen i Texas der 27 kirkegjengere ble massakrert i 2017. Den vemodige teksta har fått en vakker, minneverdig melodi.

Til slutt kommer den mest Neil Young-inspirerte låta. Pressure har løssluppen melodi, smektende perkusjon og tekst om texanere som blir presset ut av sine hus på grunn av lån de ikke greier å betale.

Mange av sangene på Topaz. er ballader. Men albumet blir likevel ikke ensformig. Det er mange flotte detaljer i lydbildet som det er en nytelse å lytte til. Og tenk at han har spilt inn de fleste instrumentene selv i eget studio. Israel Nash bekrefter her at han er en av vår tids store rootsartister!