Den amerikanske rapperen og produsenten Big Boi er kanskje mest kjent for å fronte gruppa OutKast sammen med sin medsammensvorne publikumsfavoritt Andre 3000. Men nå er det hans tid for å steppe ut i rampelyset, dette er hans søte hevn.

Sir Lucious Left Foot: The Son Of Chico Dusty er den fulle tittelen på verket, som uten tvil har festet seg som sommeren og kanskje årets beste hiphop-utgivelse. For Antwan André Patton som han egentlig heter, har alltid levd litt i bakgrunnen av sin makker, men med dette albumet er det han som er den store stjernen.

Her går han nemlig enda lengre enn hva han gjorde på sin halvdel av bidraget på Speakerboxxx/The Love Below, og gjør sin egen greie til det fulle. Han er tilbakelent, og kul som den sleipeste bakgårdskatte. Låtene er fylt med punchlines, oppfinnsomme og smarte linjer, og ikke minst masse humor. Lyrisk, både tekstmessig og teknisk, er han helt i toppen. Med hodet sitt sentrert rundt hiphop og hjertet i soul og funk, har han skapt en variert og tight plate, med god flyt.

Han har med seg et vinnerlag av gjester og produsenter, smart plukket fra øverste hylle, og ikke minst soundmessig og tidsriktig helt korrekt. Up-and-coming rappere som Yeawolf, B.o.B., Gucci Mane gjør gode vers, og det å ha med Janelle Monáe(som åpenbart gir tilbake for Big Boi sitt bidrag på ”Tightrope” er heller ikke dumt.

Låtmessig er det en fest fra start til slutt. Etter en sprek intro, setter ”Follow Us” en høyere standard. En funky og velskrevet med sak der gjesteartisten Vonnegutt bidrar med et godt refreng over en kul synth. Den ekstatiske funklåta og superhitten ”Shutterbug” er åpenbart en glimrende oppfølger, og gir plata en skikkelig peak. Introen her er bare magisk, refrenget får enhver hater til å nynne med, og musikalsk er den perfekt. Den eksplosive ”General Patton” tar så over med en tung killerbeat, og Big Boi viser også lett at han takler enhver beat, og alle slags tempo/taktskifter med stil. Videre er også ”You Ain’t No DJ” med Yeawolf og ”Shine Blockas” med Gucci Mane to definitive høydepunkt.

Øya-aktuelle Big Boi har vært i gamet i 16 år, og solgt tonnevis med plater med OutKast, og endelig får han vist sin kreativitet og genialitet til det fulle. Han har laget en glimrende plate som virkelig kun fortjener å bli spilt på samtlige sommerfester og utesteder. Snurr den frekke ”Night Night” i spilleren, sett capsen på snei, og hyll den beste halvdelen av OutKast. Alle som skal på Øya kan kun glede seg, og det beste: Oppfølgeren er allerede snart klar, Daddy Fat Sax: Soul Funk Crusader kommer visstnok i 2011. (Bang!)