Førstesingelen Brains bergtok publikum da den ble sluppet et par måneder i forkant av Nootropics. Med suggererende stakkato trommer, atmosfærisk vokaluttrykk og unektelig fengende melodilinjer la Brains skyhøye forventninger til albumet som skulle bli oppfølgeren til Lower Dens mer eller mindre forbigåtte debutplate fra 2010.

Heldigvis innfrir Nootropics, og vel så det. Albumet fremstår som et lekent lappeteppe av ulike musikalske uttrykk, med elementer som Kraftwerks kjølige futurisme og den drømmeaktig distanserte vokalen Beach House har gjort til sitt varemerke. Tidvis, som i åpningssporet Alphabet Song, dukker det også opp fascinerende kontraster mellom insisterende trommerytmer og tunge, nesten sørgmodige synth- og vokaltemaer som sender tankene i retning Blonde Redhead. Likevel føles Nootropics som en helhet, et forlokkende musikalsk univers som elegant fletter de ulike elementene sammen til et særegent drømmepoputtrykk.Vokalist og låtskriver Jana Hunter, tidligere kjent som freak-folk-eksentriker under vingene til Devendra Banhart, ser ut til å ha funnet seg komfortabelt til rette i popen med hennes Lower Dens. Den luftige, tidvis hese og androgyne stemmen hennes preger hele albumet og bidrar sterkt til å holde på lytterens interesse gjennom platen. Det er først i de instrumentale partiene, som den seige ambientflørten Lion in Winter Pt. 1, den drømmeaktige flyten stopper litt opp før den igjen finner fotfeste i neste spor. Det kjølige synthlandskapet er kanskje ikke sterkt nok i seg selv til å holde på oppmerksomheten uten Hunters distinktive stemmeprakt.

“Nootropics”, eller “smart drugs”, er legemidler som skal stimulere diverse mentalfunksjoner. At Lower Dens valgte å oppkalle andrealbumet etter disse er kanskje en pekepinn mot det noe vanskelig tilgjengelige tekstuniverset. Med en nærmest dadaistisk tilnærming til formidling av budskap som i utgangspunktet er ganske abstrakte fremstår tekstene ofte i overkant pretensiøse. Kanskje er det nettopp lefling med sentralstimulerende substanser som skal til for virkelig å kunne leve seg inn i bildebruken Lower Dens byr på, men det er fullt mulig å nyte albumet uten å gå seg vill i tekstuniverset Jana Hunter serverer oss. Alt i alt er Nootropics en perle av en plate som forhåpentligvis vil gi Lower Dens den oppmerksomheten de fullt fortjener.

Hjemmesiden til Lower Dens
Lower Dens på Myspace
Jana Hunter på Myspace