The 1975 er et band som på kort tid har markert seg som et av tiårets mest populære band. Vokalist Matt Healy forteller sterke historier om blant annet kjærlighet, sex og rusavhengighet, men også nettdating, våpenlover og merkeklær. Healy vil ta oppgjøret med sine egne indre demoner gjennom musikken. Ikke bare blir det svært personlig, men han setter samtidig ord på det som mange tenker, men aldri blir sagt om dagens samfunnsproblemer. På mange måter vil vi muligens se tilbake på albumet som en perfekt oppsummering av menneskeheten i 2018. “I want a legacy. I want people to look back and think our records were the most important pop records that a band put out in this decade”. Tiden vil vise...

Give Yourself a Try ser Healy tilbake på livets mange overgangsfaser og reflekterer over hvordan dagliglivet plutselig kan endre seg og livet kan falle sammen. Spørsmålet blir da hvordan man skal forholde seg til disse nye forandringene. Den skjærende gitarlyden er med på å skape inntrykket av desperasjon og sammenbrudd som følge av Healys livsvalg. Musikalsk sett er dette en av albumets mest unike låter. Resten av albumet er nemlig nokså ulikt denne angstdrevne låten. Spesielt sterkt er referansene til Healys eget rusmisbruk.Vanskelighetene med nettdating preger teksten i TOOTIMETOOTIMETOOTIME, en sang som ikke tar seg selv altfor høytidelig. Den lekne rytmen er lignende noe vi har hørt fra tidligere utgivelser. Det vi ikke har hørt før, derimot, er en merkelig fortelling om en ensom mann på jakt etter kjærligheten, fortalt av mobilprogrammet "Siri" på The Man Who Married a Robot/Love Theme. Temaer som sosiale medier og internettavhengighet blir tatt opp her og illustrerer et dystert budskap. Det er tydelig at bandet er klar over sin bruk av klisjeer, men bruker det til sin fordel for å skape et eklektisk samspill mellom surrealisme og realitet. Resultatet blir dermed veldig troverdig som på I like America and America Likes me. "Kids don’t want rifles, they want Supreme". For mange år siden, ville dette kanskje vært en rar påstand å påpeke, men dette er 2018 hvor alt kan skje.

Anger står sentralt i Be my Mistake der blir de store «arrangementene» skjøvet til side for en mer minimal setting med behagelig kassegitarspill. På den andre siden av spektrumet finner vi pop-ballader som It’s not Living (If it’s not with you). Sammenlagt blir dette et vellykket og varierende album som veksler mellom flere forskjellige sjangere, instrumenter og temaer.

På tross av pessimismen som dekker store deler av albumets 58 minutter, er det også øyeblikk av håp. Mine er en varm og lun jazz-aktig låt om å slå seg til ro med tanken om at man ikke nødvendigvis må gifte seg for å bevise at kjærligheten er ekte. På I Couldn’t be More in Love viser Healy frem sitt sterke vokaltalent i og på I Always Wanna Die (Sometimes) har en overraskende lys melodi på tross av budskapet. Healy selv har kommentert hvordan «å ville dø» har blitt en slags «meme» på grunn av vår generasjons sårbarhet, men at det er en helt normal tanke å ha i hodet i ny og ne.

Deres nyeste album bryter på mange måter med konvensjoner som har vært med på å definere den lett gjenkjennelige 1975-lyden. Det er veldig imponerende at bandet klarer å forflytte seg fra en sjanger til en annen uten å miste fotfeste. Allikevel kan dette føre til at albumet til tider blir ustrukturert når lytteren konstant må forholde seg til så mye forskjellig på en gang. Til syvende og sist er det heller smak og behag. Heldigvis har bandet beholdt en tematisk struktur som skinner gjennom i de fleste sangene.

A Brief Inquiry Into Online Relationships er som en tidskapsel som inneholder tanker og følelser fra det siste tiåret. For mange jevnaldrende "Millenials" vil det være enkelt å ta referansene gjemt inn i setninger som "Thank you Kanye, very cool!" og "Rest in Peace Lil Peep". Dette gjør at musikken er lett å relatere seg til, noe som stryker troverdigheten til artisten. Noen ganger er det nesten så man må klype seg i armen og innse at det som kommer fram i tekstene (for det meste) ikke er fiksjon, men virkelighet. Derfor det blir ekstra spennende å se hvilken retning bandet utvikler seg herfra.