Da Karpe Diem skiftet navn til Karpe, var det et signal om et skifte i hva som tidligere har definert rap-duoen. Etter storsuksessen «Heisann Spektrum» med et utsolgt Oslo Spektrum tre dager på rad, var det store forventninger til Karpes neste kapittel, men det var også spørsmål om hvilken retning Karpe ville gå herfra, når det virket som alle høyder var nådd.

Ved å publisere bilder og korte filmklipp på Karpes Instagram-konto den siste uken, gjorde vi oss klare for å få svar på nettopp dette spørsmålet. Det var derfor ekstra spesielt å få nyheten, torsdag kveld om at Karpes nye kapittel SAS PLUS / SAS PUSSY ville bli sluppet etter midnatt.

Bare å anmelde dette prosjektet er noe utenom det vanlige, ettersom Karpe bryter med musikalske konvensjoner ved å vike fra det klassiske albumsformatet. Selv om SAS PLUS / SAS PUSSY vil bli omtalt som en plate i denne anmeldelsen, består den teknisk sett bare av en sang. Heldigvis viser albumsforsiden forskjellige tidspunkter i låten der den skrifter, med en tittel. Slik er det teknisk sett mulig å skille låten inn i 17 forskjellige låter.

Det er åpenbart at Karpe ønsker at lytteren skal engasjere seg i en mer dynamisk og interaktiv opplevelse som bare fungerer i dette formatet. Platen beskrives som et «raphørespill» der hver enkel «låt» glir inn i hverandre med overganger som gir følelsen av en historiefortelling. I en musikkalder der vi kan strømme enkeltsanger, har albumformatet mistet statusen det en gang hadde, dermed er det vanskeligere for artister å få fram et konsept som man bare kan ta til seg ved å høre albumet fra start til slutt.

Slik tar Karpe et oppgjør med musikkbransjen og inviterer lytteren på en nesten 30-minutter lang reise der det blir tatt opp temaer som kjærlighet, klasseskiller, penger og berømmelse. Albumets nøkkelord er «interaktiv». Ved å gå inn på albumets hjemmeside, har man muligheten til å lese teksten, samt trykke på hyperkoblinger som fører til de forskjellige referansene i sangen. Det er gjennom dette at Karpes mesterlige konsept får full blomstring. Flere av referansene kan være vanskelige å forstå med mindre man undersøker, men ved å gi lytteren muligheten til å utforske tekstens motiv på eget initiativ, gir dette Karpe full kontroll over egen kreativitet, slik at de ikke trenger å holde tilbake på idéer.

Kjærlighet er som sagt et sentralt tema og sammenlignes blant forskjellige par. Sandberg og Bahareh Letnes, Zayn Malik og Gigi Hadid, Dido og Diana. De er alle glamorøse forhold som ender i brudd og tragedier. Karpe blir også mer personlige og kritiserer deres gamle plateselvskap Cosmos Music for underbetalinger. Slike historier er med på å bringe albumet frem og gjøre det til, som en helhet til noe man kommer tilbake til for å lete etter referanser man ikke tok sist gang.

Den musikalske retningen har også skiftet kurs, uten å vike helt vekk fra lyden som kjennetegner Karpe. Det har blitt gitt rom for arabisk, somalisk, farsi og punjabi med norsk. «Denne gangen hadde vi lyst til å jobbe med lyd. Og kun lyd», sier Magdi og Chirag. Platen har kanskje det mest ambisiøse lydbildet Karpe noensinne har sluppet. Variasjonen er bred, men kommer på bekostningen av tradisjonelle «singler». Dette er ikke et problem i seg selv, ettersom intensjonen bak albumet aldri var å tilfredsstille forventningene vår. Selv om Karpe låner variert musikkinspirasjon fra forskjellige kulturer, er musikken allikevel en sterk, jevn flyt som styrker albumets fokus, slik at albumets lengde blir mer overkommelig. På sett og vis blir det derfor litt vanskelig å trekke fram enkelte, sterke høydepunkter, men når sant skal sies, er bare albumets imponerende helhet, struktur og tematikk en kunstform i ypperste klasse som ikke kan få nok skryt.

SAS PLUS / SAS PUSSY er en genistrek av et album som ikke er redd for å ta sjanser og potensielt splitte fansen på midten. De dypere budskapene er noe lytteren selv må finne ut av ved å oppsøke hintene som finnes på nett. Det skulle ikke forundre meg om albumet bare blir bedre med tid, jo mer vi begriper hva vi egentlig våknet opp til den 2. Februar. Om få uker legger Karpe ut på en klubbturné og vil vise Karpe fra en side vi ikke har sett på årevis.

Det er nok ingen vei tilbake herfra heller, gutter. Vi heier på dere hele veien!