Tjuefire år er gått siden The Waterboys ga ut sin hyggelige selvtitulerte debutplate. De kan av den grunn regnes for å være veteraner med sin alternative, brit-irske, collegerock musikk. Med det lydbildet har de banet vei for etterfølgere som blant andre The Frames og The Levellers, med bruk av tradisjonelle strengeinstrumenter og særlig fiolin i sentrum. Nå er de ute med "Book of Lightning", sitt niende studio album med Mike Scott selvfølgelig i spissen.

Ved første vrengende gitarakkord på åpningssporet ”The Crash of Angel Wings”, blir assosiasjonene satt ut på en ferd i sørstatsverden hvor Drive By Truckers normalt tar oss til. En verden det er lett å trives i. Videre blir trivselen noe dempet helt til ”Strange Arrangement” som fjerde låt ut. Med den ellers så fine ”Strange Arrangement”, ble en tanke som har bæret med undertegnede så og si helt siden den første opplevelsen av stemmen til Mike Scott, vekket helt til live. Han er stemmen til Mr. Montgomery Burns i The Simpsons! Spesielt i andre frase av sangen der han forteller/synger: ”I don’t claim to understand it”. Her kunne det godt ha blitt lagt til ett ekstra ord, ”...excellent!”. Men tanken ødelegger heldigvis ikke låten.

På en måte er ikke Book of Lightning en ny plate i den forstand. Av de 10 låtene som på albumet, er derav to sanger helt nye (”The Crash of Angel Wings”, ”Love Will Shot You Down”), som også er de to første sporene. De resterende åtte har blitt til gjennom britenes lange karriere. Noe som virker påfallende med spesielt ”Everybody Takes a Tumble”, der de plagierer seg selv, det vil si ”Fisherman’s blues” med ny tekst. Sangen skal visstnok ha vært skrevet to år før plata Fisherman’s Blues kom ut i 1988.

To absolutte høydepunkt er den vakre ”Sustain” og ”You in the Sky”, særlig trompetpartiet midtveis på ”Sustain” kjennes på kroppen. Dette trodde jeg ikke at jeg kom til å si etter å ha forvillet Ole Edvard Antonsens Tour de Force i cd-spilleren tidlig på 90-tallet; men hvorfor har ikke alle sanger lyden av trompet! Ellers preges "Book of Lightning" til tider av snille, men som vil være sinte, gitarriff. Akkompangert med fiolin, en stødig rytmeseksjon og orgel eller piano som bærere av låtene, samt støttende av sang om trøblete kjærlighet. De lavmælte balladene til Mike Scott er merkbare på denne platen, som på de fleste av The Waterboys sine tidligere utgivelser. I sum så har kjennetegnet og oppskriften på suksess for Mike Scott & co, nemlig vært disse tingene nevnt ovenfor. Det er det som funker i stor grad også, sett bort i fra noen varierende låter, på denne trivelige utgivelsen.

7/10