Når en artist har vært med på å lage to album som jeg hadde øverst på mine «årets beste lister» er jeg både nervøs og spent når de kommer med nytt materiale. Jenny Hval var med på Menneskekollektivet av Lost Girls i fjor, og hennes forrige soloalbum, The Practice of Love, fra 2019 er et mesterverk av et pop-ambient album.

Den siste uken har jeg til min store overraskelse sett Jenny Hval omtalt i langt mer mainstream media enn før, inkludert intervjuer i New York Times og The Guardian. Denne platen er til og med anmeldt i VG. VG, folkens! Mer mainstream får du det ikke.

Om dette er et resultat av at hun nå er på det store og kjente plateselskapet 4AD, eller fordi hun har gitt ut det som antagelig er hennes mest tilgjengelige plate til nå får de lærde strides om.Hval har fått ovasjoner av kritikerne før. Både for musikken, bøkene (ja, hun er forfatter også) og de strålende dagboklignende tekstene, som enten synges med den særdeles nydelige stemmen hennes, eller som leses opp med verdens beste stemme for ASMR.

Der forrige album lå høyt oppe i en drømmende ambient atmosfære, er det nye langt mer popaktig. Men selv om det er mye vers-refreng her, så er det likevel et pop-landskap som jeg har problemer med å sammenligne med noen andres. Hvem andre hopper mellom bossa nova, rock, pop, harpeklimpring, hammond-orgel og svevende synth-tepper på denne måten? Ikke rart prog-fansen har trykket henne til sitt bryst.

Selv om det fortsatt er store mengder med elektronika til stede her, er det samtidig mye mer akustisk enn tidligere. Ikke minst via Hans Hulbækmos perkusjon som ikke bare krydrer musikken, men som også gir solid substans til låtene.

Tekstene er også fascinerende. Spesielt tittelsporet med sine linjer om maleren som festet sitt eget hår til maleriene hun lagde.

Resultatet har blitt et til tider fascinerende og særdeles vakkert album, men helhetsinntrykket er at det er vel seif. Det er lite som utfordrer, og noen av låtene mister dampen før vi er i mål. Men akkurat det siste gjør ikke noe dersom stemmen til Hval ligger oppå. Hun kunne lest telefonkatalogen og det hadde hørtes bra ut.