Snøskred (tidligere The Avalanche) har virkelig slått til med det som er deres første fulllengder Whiteout, men de har vært i vinden en liten stund allerede før utgivelsen. Under årets by:larm, hvor de opptrådde som The Avalanche, hentet de inn mye skryt, både innen- og utenlands, og Amerikanske Brooklyn Vegan omtalte konserten deres som ett av festivalens høydepunkt. De slapp også albumets første singel We Are i sommer, og den fikk mye gode omtaler på den internasjonale innflytelsesrike bloggscena. Whiteout ble slupper den 26. oktober, og er en støyfull og progga plate som endelig har satt Norge ordentlig på det internasjonale shoegaze- kartet.

Som nevnt på hjemmesiden til bandets plateselskap, Riot Factory, så er Whiteout virkelig en "debut med sterkt særpreg". Det at alle Snøskred sine fem medlemmer faktisk er vokalister gjør at hele albumet varierer fra låt til låt, men også det faktum at de leker med rytmer og tempo gjør at det aldri blir et kjedelig øyeblikk. De skaper en slags nysgjerrighet gjennom alle låtene for hva som kommer, for selvom de produserer støyrock på sitt beste, så er hele plata veldig uforutsigbar. Albumet er godt komponert og gir fin blanding av rolig og opptempo, ikke bare fra låt til låt, men også gjennom drømmende partier og det som kan virke som improviserte sekvenser.

Det er ingen tvil om at Snøskred består av en talentfull gjeng som ikke er redd for å gå etter magefølelsen, og det er akkurat dette som har gjort at de har bemerket seg med den nye plata. Bare det at de byttet navn gjorde at folk ble interesserte i dette nye og spennende talentet, som egentlig hadde ulmet i undergrunnen lenge. De skapte oppmerksomhet rundt seg selv ved navneskiftet, og man kan vel nesten si at Snøskred er mer passende. For de er jo nettopp det; et snøskred av lyd som kommer veltende over deg.

Whiteout er virkelig en engasjerende plate du kan drømme deg bort i. Snøskreds fem talenter leker med lydbilde på en måte som ikke egentlig kan sammenlignes med så mye annet. De mest spennende og bemerkede låtene er kanskje Streetlights og Come Closer, men det er vanskelig å plukke ut biter av det som virker som en så gjennomtenkt plate. På tross av god sammensetning, så drukner låtene noen få ganger kanskje litt i seg selv, en liten detalj som gjør at plata ikke helt når opp til full pott.

Whiteout kan fort bli høstens høydepunkt, og muligens en av de bedre debutplatene sluppet i Norge på lenge.

Snøskred er nå på turné rundt om kring i landet i forbindelse med plateslippet.
Snøskred på Blæst i Trondheim 2. november:

Snøskred på facebook

Snøskred på Riot Factory